21.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Prosvjed u Banjoj Luci: Dosta je straha, Milorade, jer se mi borimo...

Prosvjed u Banjoj Luci: Dosta je straha, Milorade, jer se mi borimo samo istinom

U 17:30 počeo je najavljeni prosvjed “Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku” na Trgu Krajina u Banjoj Luci u organizaciji SDS, PDP, DNS, SPS i pokreta za Pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Trg je pun ljudi, a na pozornicu su stigli i govornici među kojima je gradonačelnik Draško Stanivuković kojeg su okupljeni pozdravili skandiranjem i glasnim pljeskom. Među porukama na transparentima našla se i slika Milorada Dodika ispod koje piše “nikad više”.

Okupljenima su se do sad obratili predsjednik PDP-a Branislav Borenović, zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović i lider DNS-a Nenad Nešić.

“Dosta je straha, Milorade. Dosta je straha jer se mi borimo samo istinom”, poručio je s pozornice Milan Miličević iz SDS-a, načelnik Teslića.

Organizatori poručuju da su, iako je glavna tema protesta borba protiv medijskog mraka u kojem se nalazi Republika Srpska, na prosvjedu biti istaknute i druge teme poput afere Kisik u koju su uključene i tvrtke iz Hrvatske.

Naime, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković podnio je 27. rujna kaznenu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS) i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a jer sumnja da je u bolnicama korišten industrijski kisik umjesto medicinskog zbog čega je nekoliko pacijenata tijekom pandemije izgubilo život.

Dok nadležni odbacuju optužbe i tvrde kako se radi o pokušaju oporbe da skupi poneki politički poen, Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) tvrdi kako za svoje tvrdnje ima i dokumentaciju. Otkriva kako je za bolnice u Republici Srpskoj nabavljan i korišten, umjesto medicinskog, industrijski kisik koji se koristi za željeznice.

“Kisik za željeznice iz Hrvatske nabavljan je i korišten kao medicinski kisik u bolnicama u Republici Srpskoj. Postoji sva dokumentacija i dokazi”, rekao je. Šarović smatra kako je malo nedostajalo da se ništa ne otkrije.

Kisik je u Republiku Srpsku, tvrde, uvezla tvrtka TGT Tehnogas iz Laktaša koja nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog plina. Plin su uvezli iz Siska, gdje se proizvodi plin za željeznice, a ne iz Pule u kojoj se proizvodi medicinski kisik.

Industrijski kisik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namjene u industriji te može sadržavati plinove štetne za ljude poput ugljičnog monoksida i metana, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike