13.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Oštećenja na mostu preko Save blizu Zaprešića uzrokovala prometni kaos, a splavari...

Oštećenja na mostu preko Save blizu Zaprešića uzrokovala prometni kaos, a splavari ne pamte kad su imali više posla

Dva do tri automobila u jednom smjeru, pa dva do tri automobila u drugom. To je ritam na koji su ovi splavari naviknuli. No, problemi na mostu koji su se pojavili u srijedu, stvorili su gužvu i na njihovu prijelazu. Radno vrijeme obično im završava u 19 sati, no taj su dan odradili 3 sata prekovremeno.

“Bilo je grdo. Negde oko tri sata već se počela stvarati gužva i kaj do pet, vidim kolonu skroz prek do gore. To kad idete lijevo desno sa šest auti sim tam to riješite za tri sata, ali ovo je trajalo šest sati jer s jedne strane su nagrunuli na nas. U tome je bio problem, mi smo išli prazni preko, a puni nazad”, kaže splavar Renato Vrančić.

Usporedbe radi, skelom kojom se skraćuje put između Zaprešića i Samobora, u prosjeku svaki dan prođe 100 automobila. Ruta je to kojom najčešće prolaze oni koji ondje žive, ili koji posjećuju prijatelje i rodbinu.

“Onda je bila gužva. Baš je bilo problematično taj dan. Baš sam isto i ja iš’o, tu sam čekao u koloni, ali dobro je, išlo je”, kaže Duško Klanjčar iz naselja Laduč.

Ovo putovanje koje traje nekoliko minuta i košta 10 kuna, za mnoge je i pravi doživljaj. Iako velik dio posla odradi riječna struja, splavarima ovo nije nimalo lak posao.

“Ovo možda ovak na prvu ne izgleda tak zahtjevno, ali da bi shvatili kaj je to na stvari trebali bi biti s nama tjedan dana, od jutra do večeri. Onda bi vidli kaj se tu sve događa. Ljudi idu dobronamjerno pa nam vele joj kak je ovo lijepo. Kak vam je divno, krasno, ali su tu na dvije do pet minuta i prejdu”, kaže splavar Miroslav Vrančić.

Stalno s njima je pas Medo koji jedini vidi kako se njegovi vlasnici suočavaju s raznim izazovima na početku dana, u raznim vremenskim uvjetima i vodostajima rijeke, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike