5.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hajduković: Branit ću svoje principe. Ako će to značiti isključenje iz SDP-a,...

Hajduković: Branit ću svoje principe. Ako će to značiti isključenje iz SDP-a, prihvatit ću

Glavni odbor SDP-a stao je u subotu uz šefa stranke Peđu Grbina. Odlučeno je da četvero saborskih zastupnika isključenih iz stranke više ne mogu biti članovi Kluba zastupnika, a isto će se odnositi i na sve članove predstavničkih tijela na svim razinama koji ne provode odluke tijela stranke. O odluci idući tjedan mora glasati Klub zastupnika u kojem, a na prošlom glasanju u Klubu, protiv izbacivanja četvorke bilo je 18 zastupnika, među njima i Domagoj Hajduković koji je također član Predsjedništva stranka. Hajduković, koji je jedan od rijetkih koji o problemima u SDP-u govori javno, u razgovoru za Dnevnik N1 rekao je da će se držati svojih principa i načela, bez obzira na posljedice.

“Mislim da javnost treba znati. Nako današnje sjednice sam žalostan. Potrošoli smo dan utvrđujući ono što smo već znali, da se Statut i druge stranačke odluke trebaju poštivati, a nismo pričali o nekim bitnim stvarim za stranku i Hrvatsku, nismo razgovarali o događajima u Splitu, stranačkim politikama, o rejtingu, nego smo utvrđivali da se Statu mora poštivati. Svi namo da se mora”, rekao je Hajduković.

Dodaje da će ostati uz izbačene članove, odnosno za to da oni ostanu u SDP-ovom saborskom klubu.

“Ljude je lako izgubiti, ali ih je teško naći. Imamo četvero kolegica i kolega koji su isključeni u jednom netransparentnom i nepropisanom procesu. Mi i dalje nismo čuli koji im se to krimen stavlja na teret. Oni žele ostati raditi u Klubu i mi ne vidimo ništa sporno. Svoje drugarice i drugove ne damo. Oni se nisu oglušili ni na Statut ni na odluke stranačkih tijela i ne vidim zapreku da ostanu raditi u Klubu. Danas donesene odluke da Statu treba poštivati, to smo znali od prije, ali treba se poštivati i zakon, Poslovnik Sabora pa i Poslovnik Kluba. Ne vidim u čemu je problem”, kazao je.

Na pitanje može li nakon ovakvih odluga Glavnog odbora Peđa Grbin izbaciti iz stranke zastupnike koji će biti protiv isključenja četvorke iz Kluba, Hajduković odgovara da je to mogao napraviti prije.

“Ne znam što smo htjeli ovom sjednicom utvrditi. Stalno se poziva na razum, razgovore i kompromise, no ako pozivate na razgovore oni ne mogu biti my way or the highway. To mora biti razgovor, a ne informiranje o odlukama i informiranje o tome kakav stav trebamo zauzimati”, rekao je Hajduković.

Ističe da Peđu Grbina i njegovu politiku nitko nije dovodio u pitanje.

“Klub SDP-a nije odbio primjenjivati nijednu smjernicu koju smo dobili od Predsjedništva. Jest da ih nismo baš dobivali, ali to je druga priča. Mislim da smo napravili sve u najboljem interesu stranke, da se ne želimo odreći kolegica i kolega, to je u interesu stranke, a vjerujem i hrvatske javnsoti. Želimo ostat veći, jači i bolji Klub. Meritum mi se nekako tu izgubio. O čemu raspravljali, što smo htjeli postići? Razgovarati se uvijek može, ali ne moće se prilaziti s ultimatima”, rekao je Hajduković.

Klub zastupnika već je jednom glasao protiv izbacivanja bivših članova stranke, a Hajduković je uvjeren da će, ponovi li se glasanje, ishod biti isti.

“Nitko nije glasao za isključenje. Sa strane mojih kolegica i kolega i mene osobno, mislili smo da smo riješili problematiku i da se možemo fokusirati na rad. Ako predsjednik ponovi glasanje, ne vidim da će ihod biti drugčiji, rekao je.

Boji li se da bi i on mogao biti izbačen iz SDP-a?

“Mislim da se prije svega u politici treba voditi principima, načelima i vrijednostima. Ako braneći njih reperkusija bude da me isključe, onda ću se morati s time pomiriti i prihvatit ću to kao reperkusiju. No nismo razgovorali što dalje, vjerovali sni svi, i i ja prije svega, da su dogovor i razgovor mogući. Ali za to trebate dvoje. I onda to nisu ultimatumi, nego su upravo to – razgovori”, odgovorio je Hajduković te dodao: “Vrlo je moguće (da će se na Predsjedništvu raspravljati o njegovom izbacivanju). No to ne ovisi o meni niti kolegicama i koelgama, to ovisi o predsjedniku koji saziva oba tijela”.

Što ako u Saboru dođe do raskola SDP-ovih zastupnika. Tko će zapravo biti pravi SDP?

“To je dobro pitanje. Ja sebe doživljavam pravim SDP-ovcem. Teško je pitanje, ne bih sad u njega ulazio, Vidjet ćemo što će biti na kraju, ima još vremena, pa i za razgovor, nije sva nada izgubljena. Ali u razgovoru i u dogovoru se ne može i ne treba imati ultimatumski pristup”, zaključio je Hajduković.

Najnovije

Još iz rubrike