4.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Serijski ubojica i silovatelj koji je šokirao Pariz bio je - policajac!...

Serijski ubojica i silovatelj koji je šokirao Pariz bio je – policajac! Među žrtvama i 11-godišnjakinja. Bila je silovana i zadavljena

Desetljećima je francuska policija pokušavala ući u trag zloglasnom serijskom ubojici, no i taj misterij napokon je riješen.

Naime, bivši policijski službenik Francois Verove, prije nego što si je oduzeo život, priznao je kako je upravo on Le Grele, silovatelj i ubojica. Potvrdila je to i DNK analiza s nekoliko mjesta zločina koji su se povezivali s Le Greleom.

Njegova su ubojstva šokirala Parižane, a događala su se između 1986. i 1994. godine. Među njima je i ubojstvo jedanaestogodišnje Cecile Bloch, čiji je nestanak prijavljen nakon što se nije pojavila u školi, a sam slučaj užasnuo je i najiskusnije policajce.

Veroveov DNK se povezuje s četiri ubojstva i šest silovanja, no Didier Seban, koji zastupa obitelji žrtava, uvjeren je kako ih je bilo daleko više. Nažalost, smrt policajca ostavlja obitelji ubijenih bez odgovora.

Godinama su istražitelji tapkali u mraku, sve dok nije donesena odluka da će se zatražiti DNK svih policajaca koji su u razdoblju kad su se događali zločini radili na području Pariza jer se Le Grele predstavio dvjema žrtvama kao policajac, piše BBC.

Verove (59) je dobio 24. rujna zahtjev da u roku pet dana preda uzorak DNK. Njegova žena prijavila je nestanak 27. rujna, a njegovo tijelo pronađeno je u iznajmljenom stanu u gradiću Grau-du-Roi. Tužitelji su objavili da je uz tijelo pronađeno i njegovo oproštajno pismo i priznanje da je upravo on serijski ubojica i silovatelj. Njegove tvrdnje potvrdila je DNK analiza.

Iako nije poznat točan sadržaj oproštajnog pisma, navodno u njemu stoji kako je on imao „određene impulse“, no u međuvremenu je „došao je k sebi“ i promijenio se.

U oproštajnom pismu priznao je ubojstva bez navođenja identiteta žrtava ili okolnosti u kojima su se zločini događali.

Nadimak Le Grele datira od vremena ubojstva Cecile Bloch. Stanari zgrade u kojoj je živjela djevojčica, uključujući i njezinog polubrata Luca Richarda, ispričali su tad policiji da su vidjeli muškarca na čijem su licu bili ožiljci od akni u liftu tog dana. Tijelo djevojčice pronađeno je ispod tepiha u podrumu zgrade u kojoj je živjela. A dužnosnici su tad izjavili kako je ona bili silovana, zadavljena, a na njezinom tijelu su pronađene ubodne rane.

Luc je bio taj koji je nakon ubojstva pomogao policiji pri opisu ubojice, a među ostalim kazao je za njega da je bio jako samouvjeren. Napravljen je i fotorobot koji je 35 godina bio na zidovima pariške policije, no nitko ga nije povezao sa Veroveom.

Osim ubojstva Cecile Bloch, DNK uzorak potvrdio je da je ubio i 38-godišnjeg Gillesa Politia i dadilje koja je radila za njega Irmgard Müller. Među njegovim žrtvama je i 19-godišnjakinja koja je pronađena mrtva na rubu šume mjesec dana nakon nestanka na putu do škole. Kad je riječ o silovanjima, potvrđena su kod 26-godišnje Njemice i dvije djevojčice od 14 i 11 godina kojima se predstavio kao policajac, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike