17.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska SDP-ovac izazvao novi potres: Napuštam stranku, ne želim trgovati s Puljkom, prevaren...

SDP-ovac izazvao novi potres: Napuštam stranku, ne želim trgovati s Puljkom, prevaren sam

SDP-ov gradski vijećnik Ante Franić Večernjem listu u petak ujutro potvrdio je da napušta SDP.

Ova iznenađujuća odluka stigla je dan nakon objave teksta Večernjeg lista koji je razotkrio kako je Upravno vijeće Javne ustanove športski objekti Split jednostrano raskinulo ugovor zakupcu parkinga Tonćiju Omrčenu na Gripama unatoč tome što iz objavljenih snimki nedvosmisleno proizlazi da su Puljkovi bliski suradnici u tom vijeću, Igor Skoko i Dražen Čular, bili svjesni da će na taj način potencijalno počiniti štetu gradu jer će pravni spor otići na sud i biti poguban za grad.

Franić, koji je bio i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita u svibnju, na prošloj je sjednici Gradskog vijeća javno kazao kako izlaz iz “programske suradnje” te da splitska vlast na čelu s Ivicom Puljkom na njegovu ruku više ne treba računati. Razljutio ga je, govorio je tada, Puljkov nepotizam prilikom pokušaja kadroviranja svojih ljudi u Nadzorne odbore gradskih tvrtki ali i “afera čistačica” koja je prokazala političku odmazdu nove vlasti na štetu čistačice JUŠOS-a s 80-postotnim invaliditetom i majke dvoje maloljetne djece.

Međutim sada je odlučio i službeno izaći iz SDP-a zbog sustavnog neslaganja s rukovodstvom stranke, odnosno s predsjednikom splitske partije Goranom Koturom i Davorom Matijevićem, glavnim SDP-ovim operativcem iz sjene u gradu pod Marjanom.

Njegovo napuštanje SDP-a znači ujedno i to da ta stranka sada formalno gubi klub vijećnika u drugom najvećem gradu Hrvatske.

“Ja više nemam što tražiti ni raditi u SDP-u. Ja o politici ne ovisim. Cijeli svoj životni vijek proveo sam na upravljačkim funkcijama u privatnom sektoru. Imam svoj pravni fakultet i zbilja ne vidim smisao u ovom mrcvarenju. Goran Kotur i Davor Matijević na svako otkriće afere o Puljku i Ivoševiću reagiraju kao kamilica. A znate li zašto? Jer se boje novih izbora. Jer znaju da je njihov ponovni ulazak u Gradsko vijeće itekako upitan. Zbog toga dopuštaju da Puljak već tjednima baca drvlje i kamenje na SDP i svih nas optužuje za pokušaj trgovine. Ja u tome jednostavno ne želim sudjelovati jer ne trgujem ni s kim niti sam to ikada pokušao”, kaže Franić za Večernji list dodavši kako su mu na ljudskoj razini neshvatljive spletke koje mu serviraju vlastiti suradnici.

Komentirajući Puljkov pokušaj kadroviranja u Nadzorne odbore gradskih tvrtki kaže:

“Puljak spinovima o trgovini sa SDP-om prebacuje pažnju javnosti s neviđene prevare 500 naših sugrađana koji su mu poslužili kao alibi da zamaskira svoje kandidate u farsi zvanoj ‘javni poziv’, oštar je Franić.

“Pazite, ja ni na jednom sastanku ‘koalicijskih partnera’ nikad nisam sudjelovao. Ne znam što se tamo pregovaralo. Kotur i Matijević na te sastanke su išli zbog čega nas sada svih u globalu optužuju Puljak i mediji. Zašto bih ja bio dio toga i dopuštao da moja obitelj o meni čita kao nekakvom špekulantu”, tvrdi Franić.

Osim toga kaže da u očima javnosti ispada da on ne poštuje hijerarhiju i da nije na “uzdama stranke”, a da je to netočno. “Nije ovdje stvar hijerarhije nego elementarne ljudskosti. Kotur i Matijević na mene vrše pritiske. Od mene traže da ne govorim za medije, da ne reagiram na političke anomalije, a sve kako ne bih ugrozio njihove sitne političke interese.

O tome se radi”, zaključuje Franić. Smeta, kaže, i činjenica što mu je usred kampanje za lokalne izbore središnjica stranke u Zagrebu na čelu s Peđom Grbinom naprosno uskratila financiranje.

“Ja sam u kampanji trošio svoj vlastiti novac. Matijević je htio da budem kandidat SDP-a i ja sam to prihvatio. Prvo se dogodilo da me praktično pola stranke na izborima bojkotiralo zbog animoziteta kojeg imaju prema Matijeviću i Koturu, a u to uopće nisam bio upućen. A onda su s Iblerova trga poručili da više nemaju novca za moju kampanju pa sam dobar dio infrastrukture platio osobno ja. Na svoju štetu. Zašto? Da bih danas slušao da sam trgovac kojem vlastiti suradnici potpleću noge?”, upitao se Franić kazivajući kako je to tek dio problema u splitskom SDP-u o kojima se za sada odlučio govoriti javno.

Franić se, kaže, zalaže za ponovljene izbore u Splitu jer bi se jedino tako mogla iskristalizirati homogena većina u vijeću i grad bi tek onda mogao krenuti naprijed.

“Puljak i Ivošević su dokazano štetni za grad. Siluju politiku, a nemaju dovoljno znanja. Koalicijski partneri im polako otkazuju suradnju, a izbori su jedini spas. Ne za političare nego za građane. Građani ne smiju patiti, a čini se da opet pate jer je grad u stanovitoj političkoj blokadi”, dodaje.

O svojim planovima na potencijalno novim izborima nije htio govoriti, no postoje indicije da bi mogao izaći sa svojom nezavisnom listom na kojoj bi se našlo i nekoliko jakih imena iz svijeta poduzetnišva ili bi se Franić kao nezavisni zastupnik priklonio nekoj opciji.

“O tome je sada rano govoriti. Ja nemam što izgubiti. Svejedno je ako prođem u novi saziv ili ako ne prođem. Ovisi o biračima. U svakom slučaju imam posao koji me čeka mimo politike. Ponavljam, o politici ne ovisim nego želim raditi na dobrobit građana”, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike