3.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovako ćete skuhati savršenu kavu kod kuće

Ovako ćete skuhati savršenu kavu kod kuće

Sitni detalji mogu itekako promijeniti okus kave i učiniti početak (ili bilo koje doba) dana još boljim.

Jedan od njih je kupiti svježe mljevenu, kvalitetnu kavu – specialty coffee. Ako niste neki kavopija, dobro je odabrati manja pakiranja jer nakon otvaranja kave aroma brzo blijedi. Ne čuvate li je u originalnoj ambalaži prebacite kavu na mjesto gdje neće oksidirati, piše Pun kufer.

Osim u kavi, tajna je i u mekoj vodi. Tvrda voda kvari okus pa je u tom slučaju dobro pri ruci imati filtriranu. Također, za dobar rezultat nemojte dva puta grijati vodu. Koristite li kuhalo, uvijek natočite svježu – i pričekajte 30 do 60 sekundi da se malo ohladi nakon što proključa kako biste dobili idealnu temperaturu. Obične žličice za mjerenje kave nisu najbolje rješenje jer količina, a samim time i okus ovisi o tome koliko je zagrabite.

Želite li biti sigurni da ćete uvijek skuhati jednako dobar napitak, bolja je varijanta iskoristiti mjernu žličicu kakva se koristi za pripremu deserata – kao i izmjeriti količinu vode u mililitar. Bilo da koristite džezvu, moku ili aparat za kavu, uvijek ga dobro očistite jer i o tome ovisi rezultat.

Pijete li kavu s mlijekom, najbolji odabir je masnije mlijeko (oko 4 posto masti) koje će fino ublažiti gorčinu. Vrhnje se ne preporučuje kao dodatak jer previše masti može onemogućiti okusne pupoljke da obave svoj posao pa nećete osjetiti sve arome i okuse. Kad jednom zagrijete mlijeko, nemojte ga ponovno podgrijavati jer bi moglo dati gorkastu notu, a miris može biti samo gori, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike