22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hasanbegović: Farmaceutska industrija i Plenković su jedini opipljivi profiteri koronakrize

Hasanbegović: Farmaceutska industrija i Plenković su jedini opipljivi profiteri koronakrize

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao uvođenje covid potvrde i općenito upravljanje koronakrizom, a dotaknuo se i promjena na političkoj sceni.

“Osobno sam od početka pandemije zastupao dosljedno stav – covid potvrde, kako se nazivaju, nemaju nikakvo medicinsko utemeljenje. Oni koji u tzv. znanstvenim krugovima su barjaktari psihoze, to ne kriju. Budimo jasni – covid potvrde su vrsta toljage ili instrumenta pritiska na one koji se iz raznih razloga nisu cijepili. To vrijedi za Hrvatsku kao i za bilo koju drugu zemlju. Izraelski ministar zdravstva je, ne znajući da su mikrofoni uključeni, rekao u izraelskom kontekstu da covid potvrde nemaju epidemiološko i zdravstveno utemeljenje i da je to instrument pritiska države”, rekao je Zlatko Hasanbegović dodajući:

“Država je nasuprot onih koji su zanovijetali iz krugova straha i optuživali Vladu da je odgovorna za broj cijepljenih, misle da je nedostatan, ja mislim da je riječ o solidnom broju. Kolektivni imunitet se postiže na drugi način. Vlada je učinila ono što je trebala. Bili su dužni osigurati cjepivo za one koji se žele cijepiti i u tom smislu uloga Vlade je završila. Potcjenjuje se pamet građana. Građani su dovoljno zreli da donose vlastite odluke i nije zadaća Vlade vršiti kampanju i pritisak na ljude.”

Komentirajući prosvjede u Sloveniji rekao je:

“Janša je iz nepoznatih razloga pristupio iracionalnoj politici vezano za suzbijanje epidemije i te scene iz Ljubljane pokazuju što se može dogoditi kad se uvodi politika restrikcija, nametanja, to dovodi do društvenih razdora. Mi smo ih nasreću zasad izbjegli.”

Ističe da i zdravstveni djelatnici imaju svoje razloge za odbijanje cjepiva: “Znakovito je da se značajan broj ljudi u zdravstvenom sustavu koji ima bolji uvod u medicinske činjenice nego proječan građanin, ne želi cijepiti.”

Govoreći o promjenama u Domovinskom pokretu Hasanbegović je rekao da podržava kandidaturu Ivana Penave za predsjednika stranke:

“Podupirem njegovu odluku, mislim da je dorastao preuzeti DP nakon javnosti poznatih događaja u kojima nisam sudjelovao. Na sreću ta priča je završena i politički život se razvija dalje. Moramo izvući pouke.”

Smatra da Domovinski pokret ima budućnost: “Siguran sam u tu budućnost. Živimo u specifičnim okolnostima koje su dovele do tektonskih promjena u društvu i politici. Svi uključeni u politiku trebaju biti predani cilju svojih političkih opcija da birači na idućim izborima imaju jasne alternative modelu vladanja Andreja Plenkovića.”

Dodao je da mu nije jasno Škorino “posipanje s pepelom”: “Nije mi jasno njegovo posipanje pepelom. Svi koji žele sudjelovati u politici moraju imati jasna stajališta. Plenković je dobitnik okolnosti vezanih uz koronu, kao i farmaceutska industrija. Oni i Plenković su jedini opipljivi profiteri od koronakrize.”

Hasanbegović smatra da su nove podjele u društvu na vaksere i antivaksere opasnije od one na ustaše i partizane:

“Nova vrsta podjele u hrvatsokm društvu koja prelazi ideološke okvire i na strani zastrašenih i koji podupiru najradikalnije mjere i suprotan tabor s različitim opcijama, sve to pokazuje da se ta društvena podjela ne može gledati u ideološkom ključu. Mi smo društvo bremenito različitim povijesno utemeljeenim podjelama. I sad imamo novu opasnu podjelu na vaksere i antivaksere. Ova je podjela opasnija jer ima globalni značaj i najveće žrtve te podjele i tih mjera su djeca i mladež. Roditelji bez ograničenja mogu sjediti u kafićima, a njihova djeca moraju pod maskama sjediti u školi.”

Najnovije

Još iz rubrike