13.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vučić privremeno popustio: U Bruxellesu postignut sporazum o deeskalaciji na sjeveru Kosova

Vučić privremeno popustio: U Bruxellesu postignut sporazum o deeskalaciji na sjeveru Kosova

Drugog dana dijaloga na najvišoj razini u Bruxellesu postignut dogovor Kosova i Srbije, objavio je na twitteru Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Miroslav Lajčak, prenosi RTK.

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i napretku. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi”, napisao je Lajčak.

On je na twitteru objavio i fotografiju teksta postignutog dogovora, koji prenosimo u cijelosti:

Obje strane su se složile oko sljedećih točaka:

1. Specijalne postrojbe policije koje su trenutno raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak bit će uklonjene istovremeno s blokadama puteva počevši od 2. listopada 2021. u 8:00 i završavajući najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak prije početka istovremenog uklanjanja i ostat će približno dva tjedna radi održavanja sigurnog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. listopada 2021. godine u 8:00, režim naljepnica, dogovoren u okviru Dijaloga uz posredovanje EU, primjenjivat će se kao privremena mjera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsjedavati EU, bit će osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih pločica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe bit će održan 21. listopada 2021. godine u Bruxellesu. U roku od šest mjeseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format Dijaloga na visokoj razini.

Najnovije

Još iz rubrike