3.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zaposlenici otkrili kamere u WC-u koje su tamo od 2015.: Kako je,...

Zaposlenici otkrili kamere u WC-u koje su tamo od 2015.: Kako je, zaboga, netko pomislio da je to prihvatljivo?

Ikea je pokrenula internu istragu nakon što je nekoliko članova osoblja u toaletima pronašlo CCTV kamere.

Do otkrića je došlo osoblje distribucijskog centra Ikea u Kingston Parku u Peterboroughu u Engleskoj.

CCTV kamere bile su skrivene pod stropnim pločama, no nakon što se svjetlo ugasilo u toaletu, zaposlenik je primijetio infracrveno svjetlo između panela, izvijestio je Peterborough Telegraph.

Daljnjim pregledom utvrđeno je da je svjetlo CCTV kamera, a uređaji su pronađeni i u muškom i u ženskom toaletu.

Kamere su prijavljene upravi distribucijskog centra, a osoblje je uvjereno da, iako su kamere postavljene od 2015., nisu u funkciji.

Prema zakonu o zaštiti podataka, CCTV kamere trebale bi se koristiti samo u “iznimnim okolnostima” u područjima gdje se obično očekuje privatnost, poput svlačionica ili toaletima. U tim okolnostima, operater mora dati do znanja ljudima da se snima, obično upotrebom znakova.

Glasnogovornik Ikee rekao je za Independent: “Zaštitu sigurnosti i privatnosti naših suradnika shvaćamo vrlo ozbiljno.”

“U 2015. godini, u svrhu održavanja sigurnog radnog mjesta za sve suradnike, u prazninu iznad stropova u kupaonicama i prostorima s ormarićima te u hodnicima izvan ovih prostorija u distribucijskom centru Peterborough postavljene su nadzorne kamere.”

“Istrage su u tijeku, a sve pronađene kamere sada su uklonjene. Shvaćamo da je otkriće ovih kamera možda zabrinjavajuće, a za to vrijeme nudimo podršku suradnicima na licu mjesta.”

Razumljivo je da osoblje distribucijskog centra traže pravne mogućnosti koje su im na raspolaganju.

“Nikada prije nisam čuo ništa slično. Borim se da to prihvatim. Kako je, zaboga, netko pomislio da je to ikada prihvatljivo?”, rekao je jedan član osoblja.

“Sigurno je bilo tisuće ljudi kojima je možda narušena privatnost u tim toaletima, postoji toliko radnika koji dolaze i odlaze s mjesta,” prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike