13.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno U Sloveniji vodenim topovima na prosvjed protiv mjera; Otac preminule djevojke: Moja...

U Sloveniji vodenim topovima na prosvjed protiv mjera; Otac preminule djevojke: Moja je Katja cijepljenjem htjela kupiti slobodu

Treći uzastopni prosvjed u srijedu protiv obveznog uvjeta PCT -a (PCT uvjet – osobe preboljele covid-19, cijepljene su ili imaju negativan test na koronavirus, uvjet obvezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga) počeo je u 13 sati u Ljubljani.

Foto: Radio Capodiistria

Prosvjednici su tražili, prije svega, ukidanje uvjeta PCT -a, ostavku vlade i prijevremene izbore. Kako je izvijestio novinar MMC -a RTV Slovenije Miha Zavrtanik, prosvjednike je ispred parlamenta dočekala ograda – Trg republike je otprilike napola ograđen, a na licu mjesta bile su brojne policijske postrojbe, piše RTV Slo.

Nakon trosatnog skupa na Trgu Republike, prosvjednici su marširali ispred Predsjedničke palače, a odatle Celovškom cestom prema obilaznici, gdje su zaustavili promet. Tamo ih je dočekala policija vodenim topom. Zbog prosvjeda, sjeverna ljubljanska obilaznica između čvorova Koseza i Zadobrovo zatvorena je u oba smjera, a promet je ponovno pušten oko 17.40 sati. Prosvjednici su zatim marširali natrag prema središtu grada i okupili se ispred RTV Slovenija, odakle su ponovno marširali ispred Narodne skupštine. Navečer su se počeli razilaziti, a neki i dalje ustraju u središtu grada.

U videopozivu na skup predsjednik stranke Resni.ca, koja je pripremila prosvjed, Zoran Stevanović ocijenio je, među ostalim, da im je to jedina mogućnost koja preostaje, budući da vlada ruši ustavni poredak jer vlada uredbama. Kako je rekao u izjavama medijima na prosvjedu, ovaj put su se odlučili za raniji sat prosvjeda, budući da su računali da će se u parlamentu održati sjednica parlamenta, ali je ona završila prije početka skupa, piše RTV Slo.

Okupljenima se na Trgu Republike obratio i otac 20-godišnjakinje, za koju se sumnja da je umrla od komplikacije nakon cijepljenja. Rekao je: “Samo je htjela kupiti slobodu, kao i svi drugi.” Sudionici skupa odali su joj počast minutom šutnje.

Je li njezina smrt povezana s cjepivom, utvrdit će povjerenstvo Ministarstva zdravlja, piše RTV Slo.

Policija: Skup se raspušta

Policija je već u popodnevnim satima pomoću vodenog topa na obilaznici poručila da je prosvjed gotov, ali prosvjednici to nisu uzeli u obzir.

Prema podacima policije, skup je prekinut kako bi se osigurala sigurnost svih osoba. Zato su koristili i sredstva prisile. Također su pozvali sve prosvjednike da u miru napuste područje sjeverne obilaznice Ljubljane i slijede upute i naredbe policije.

Ministar zdravstva: Slovenija će obustaviti cijepljenje Janssenom nakon smrti mlade pacijentice

Drama u Sloveniji: Dvadesetogodišnjakinja je umrla, komisija istražuje vezu s Janssenovim cjepivom

Najnovije

Još iz rubrike