4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Da smo imali aktere poput tih, još 150 godina ne bismo...

Plenković: Da smo imali aktere poput tih, još 150 godina ne bismo ušli u EU. Ostali bi negdje u glibu; Ovi iz Zagreba, Možemo, oni ne znaju jesu li za euro

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovali su, povodom Dana Grada Bjelovara, na obilježavanju Dana bjelovarskih branitelja i svečanoj sjednici Gradskog vijeća, prenosi N1.

Premijer je najprije čestitao Dan grada te rekao kako mu je drago na su na svečanoj sjednici stavljena u fokus postignuća.

“Smatram da će svi projekti koji su dobro pripremljeni u sljedećim godinama pomoći razvoju grada. Posebno je važna brza cesta. Bit će konačno gotova do kraja mandata naše Vlade, time će Bjelovar konačno biti integriran sa Zagrebom. Tu cestu ćemo nastaviti i do Virovitice, to je jedan od naših prometnih prioriteta”, rekao je premijer dodavši kako će ukupan projekt biti vrijedan oko 400 milijuna kuna.

“Pomoći ćemo riješiti pitanje završetka opće bolnice u Bjelovaru, projekte vezane za turizam, geotermalne izvore”, nabrojao je premijer dodavši kako će ministrica Tramišak danas uručiti projekte vrijedne 11 milijuna kuna.

“Politika regionalng razvoja koja je naša najsnažnija politika će se demonstrirati i danas ovdje u Bjelovaru”, rekao je premijer.

Obnova poslije potresa

Na novinarsko pitanje o tome koliko prostora Vlada ima pomoći Zagrebu, premijer je rekao kako su danas donijeli odluku da Zagrebu daju beskamatni zajam od 150 milijuna kuna.

“Glavni grad nam je jako važan”, poručio je.

O Damiru Vanđeliću nije htio govoriti.

“Nemam što dodati. Imate ministra Horvata koji je zadužen za obnovu. Bitno mi je da si Zagreb i Banovina obnove i da se Zakon što prije usvoji. Svako treba raditi svoj posao”, rekao je premijer.

Bezvizni režim sa SAD-om

“Mislim da je to sjajna vijesti. Mi smo došli konačno, nakon niza godina, ispod tri posto odbijenih viza za SAD. Spadamo u zemlje za koje SAD kaže da smo im pouzdani partneri”, kaže premijer na pitanje o bezviznom režimu sa SAD-om.

Kaže kako je siguran da će to dovesti do rasta trgovine s SAD-om te da je jako dobro i za put prema Schengenu.

Na pitanje o javnoj nabavi mladog HDZ-ovca koji je plaćao osobna usavršavanja, skupu opremu i sefove, kaže kako je Mladež HDZ-a već reagirala na to.

“Nikakve veze to nema s HDZ-om, to je nešto što je on radio u svojstvu čelnika Studentskog zbora. Mladež HDZ-a je reagirala, niti imamo veze s tim niti dolazi u obzir ovo vječno etiketiranje svega što ima veze s HDZ-om. Što ja tu mogu što je on član stranke”, kaže.

Stanje u BiH

Premijer kaže kako ne zna što je bilo na jučerašnjem sastanku.

“Moja politika su partnerski, kvalitetni odnosi s BiH. Pokazujemo privrženost Hrvatske za što tješnje povezivanje s BiH. Naša pozicija nije od jučer”, kaže premijer dodajući kako već godinama govori isto te da je “euforija malo neobična”.

“Postoje tri važna trenutka međunarodne zajednica prema BiH. Postoji slika iz 1995., ona se događa nakon što je RH svojim akcijama oslobodila dijelove teritorija BiH. Nakon toga slijede druge slike. Poput slika kroz presude za predmet Sejdić-Finci. Postoji i treća, kad nemate više nijednog aktera koji se sjeća tog razdoblja i tko zna tko je bio tko. Sada tu temu vode neki drugi akteri i pokušavaju naći rješenje. Mi se protivimo banalizaciji i simplifikaciji koja ide od Daytona do Bruxellesa”, kaže premijer.

“Na otpor nailazi ta vrsta pojednostavljenja priče u BiH. Naša je zadaća da tumačimo to međunarodnoj zajednici”, govori premijer.

“BiH je zemlja koja je najviše upućena na nas i mi na nju, od svih naših susjeda”, kaže Plenković. “Naša je pozicija prirodna i normalna, mi imamo ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan RH. HDZ ima dodatnu obveznu. To su sve teme koje su naš dnevni red svakog dana i tko god u tom procesu može pomoći, dobro je došao”, govori.

Plenković kaže i kako Palmer čuje kako treba izbjeći izborni inženjering te situaciju da članovi jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnike drugom.

“Ta praksa je protivna i duhu i slovu Daytona”, kaže premijer.

Na pitanja novinara o situaciji na Kosovu, premijer kaže kako je potrebna deeskalacija stanja na Kosovu.

Novac iz EU-a

“To su ljudi koji nisu dali ništa hrvatskom putu u EU”, kaže Plenković na pitanje o izjavama nekih političara da je Hrvatska dobila najviše novca iz EU-a jer je najjadnija članica.

“Da smo imali aktere poput tih, još 150 godina ne bismo ušli u EU. Ostali bi negdje u glibu”, kaže. “Ovi iz Zagreba, Možemo, oni ne znaju jesu li za euro. Ovo je moment kad moramo vidjeti tko je to omogućio da u trenutcima nacionalne krize imamo milijune eura na raspolaganje”, govori premijer, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike