12.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Drama u Sloveniji: Dvadesetogodišnjakinja je umrla, komisija istražuje vezu s Janssenovim cjepivom

Drama u Sloveniji: Dvadesetogodišnjakinja je umrla, komisija istražuje vezu s Janssenovim cjepivom

Sveučilišni medicinski centar Ljubljana potvrdio je jutros da je 20-godišnja pacijentica koja je prije manje od dva tjedna cijepljena Janssenovim cjepivom umrla od krvarenja u mozgu i ugrušaka. Je li smrt povezana s cjepivom, utvrdit će komisija.

“Nažalost, mogu potvrditi da je borba za život završila neuspjehom”, rekao je Igor Rigler, voditelj odjela hitne neurologije u UKC -u Ljubljana. “Još ne možemo točno reći je li komplikacija povezana s cijepljenjem. Komplikaciju su već prijavili strani istraživači, mogla bi se dogoditi u jednom slučaju na 100.000 cijepljenih”, rekao je Rigler, prenosi RTV Slo.

Kako je objasnio, stanje pacijentice bilo je vrlo kritično, koagulacija u tijelu je poremećena, u isto vrijeme imala je niske trombocite i krvne ugruške.

“Dakle, bila je podložna krvarenju i ugrušcima u isto vrijeme. Kombinacija oba procesa u tijelu uzrokovala je moždana krvarenja i ugruške u mozgu. Sve što smo mogli učiniti, što moderna medicina može učiniti u takvim uvjetima, pokušali smo. Savjetovali smo sve stručnjaci iz UKC -a koji rade na ovom polju. To su vaskularni specijalisti, hematolozi, nefrolozi, neurolozi. ”

Kako je objasnio Rigler, liječnički konziliji su formirani od samog početka, odnosno od ponedjeljka ujutro kada je djevojka došla na hitnu.

“Zauzeli smo agresivan pristup i cijelo vrijeme liječili. Htjeli smo poboljšati situaciju, ali nažalost nije uspjelo, pa smo jutros potvrdili smrt.” NIJZ -u je podneseno izvješće o mogućim nuspojavama nakon cijepljenja. Dopis s zapisnikom o prijavi poslan je već u utorak. “Nije na nama da odlučujemo je li veza s cijepljenjem sigurna, to mora učiniti povjerenstvo koje je sazvalo Ministarstvo zdravstva.”

Posjetite liječnika ako imate jaku glavobolju i povraćanje nakon cijepljenja

Dvadesetogodišnjakinja je došla na neurološku kliniku sa simptomima glavobolje, mučnine, povraćanja, smetnji vida i slabosti. Svaki žarišni neurološki deficit, poput smetnji vida, trnci u tijelu, slabost dijela ili polovice tijela, poremećaji govora, uvijek su vrlo ozbiljan znak, upozorio je Rigler. “To smo također odmah prepoznali i napravili odgovarajuću dijagnostiku.” Rigler je posebno pozvao mlade ljude cijepljene vektorskim cjepivima da obrate pozornost na gore navedene znakove, koji se u iznimno rijetkim slučajevima mogu pojaviti unutar tri do 28 dana nakon cijepljenja, piše RTV Slo.

Kako je Rigler dalje objasnio, slične komplikacije zabilježili su njemački i norveški istraživači. Statistički, slična komplikacija može se pojaviti u jednom od 100.000 cijepljenih. Ako se radi o sindromu tromboze s trombocitopenijom, može se vrlo brzo prepoznati. Na pitanje je li 20-godišnjakinja prekasno došla liječniku, Rigler je rekao da ne može nagađati o tome.

“Postoje i različiti pragovi boli koje pacijent prepoznaje kao hitan slučaj. Mnogi ljudi dolaze na hitnu s minimalnim simptomima i problemima, a neki su u osnovi toliko uporni da rijetko zovu liječnika. Za potonje želimo da dođu nama što je prije moguće. nekoliko puta … Ali ne mogu reći da je isto bilo s ovom gospođom, ne mogu donijeti sud o tome. ”

Pacijentica sama nije uzimala nikakve lijekove koje nije smjela, u isto vrijeme nikakvo naknadno liječenje lijekovima nije ubrzalo njezino stanje.

Prema neurološkoj klinici, ovo je druga ozbiljna komplikacija u Sloveniji vezana uz cjepivo covid-19. Obje su cijepljene vektorskim cjepivom u žena mlađih od 50 godina. U prve žene liječenje komplikacije uspješno je završeno.

Kao što je poznato, komisija koja je ispitala slučaj smrti supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu 21. svibnja nakon cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson ocijenila je u srpnju da je veza između smrti i cijepljenja sigurna. Prema posljednjim podacima, Janssenom je u Sloveniji cijepljeno 119.799 osoba, za koje je predviđena pojedinačna doza, piše RTV Slo.

Drama u Sloveniji: Mlada žena klinički mrtva, sumnja se u povezanost s cijepljenjem; Stručnjakinja smatra da treba prestati s tim cjepivom

Najnovije

Još iz rubrike