13.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sluzni cervikalni čep: Što je točno i kada zbog njega morate ginekologu?

Sluzni cervikalni čep: Što je točno i kada zbog njega morate ginekologu?

Za vrijeme trudnoće se u cerviksu (vratu maternice) stvara sluz čija je uloga zaštita od bakterija i raznih infekcija koje bi mogle doći do maternice i naštetiti bebi. Ovo je potpuno normalna pojava, a sluzni cervikalni čep će u trudnoći ispasti iz cerviksa sam od sebe i time najaviti početak trudova.

Važno je reagirati, jedino kada cervikalni čep ispadne prije 37. tjedna trudnoće jer to može biti znak raznih komplikacija.

Što je sluzni cervikalni čep?

Sluzni cervikalni čep je baš kao što samo ime kaže nakupina sluzi koja tvori čep, a blokira otvaranje vrata maternice za vrijeme trudnoće. To je na neki način zaštita i prepreka koja sadrži antitijela i onemogućuje lošim mikroorganizmima da dospiju do bebe i uzrokuju probleme.

Sluzni cervikalni čep se stvara kada se oplođena jajna stanica implantira u stijenku maternice, a za vrijeme trudnoće se stalno obnavlja zahvaljujući hormonu progesteronu.

Kako prepoznati sluzni cervikalni čep?

Sluzni čep će kod svake trudnice izgledati drugačije. Ipak, može se prepoznati po nekim zajedničkim obilježjima:

· strukture je gela, odnosno želatine

· prozirne, bijele ili crvenkasto-smeđe boje (od krvi)

· nema mirisa

· rastezljiv je

· teži oko deset grama

Kada i kako se gubi sluzni cervikalni čep?

Čep će se sam od sebe napraviti, ali jednako tako će i sam od sebe ispasti kada se vrat maternice počne širiti, odnosno otvarati kao priprema za porod. Povećava se razina estrogena što uzrokuje da cerviks postane mekan, tanak i spreman na otvaranje, a sluzni čep se uklanja iz cerviksa. Čep najčešće ispada nakon 37. tjedna trudnoće, a u nekim slučajevima tjednima ili čak danima prije termina poroda, dok ga neke žene izgube tek kada krenu trudovi.

Kod nekih će cervikalni čep ispasti odjednom, iako će se češće gubiti postepeno, a nekada žena neće ni primijetiti da je izašao iz organizma jer će se to dogoditi za vrijeme tuširanja ili mokrenja. Važno je napomenuti kako ispadanje cervikalnog čepa znači i početak trudova, koji mogu krenuti nekoliko sati, dana ili tjedana nakon ovog događaja.

Koji su još razlozi ispadanja sluznog cervikalnog čepa?

Cervikalni čep može ispasti i nakon seksualnog odnosa, ali i nakon pregleda cerviksa kod ginekologa. Ako sluzni čep izađe iz cerviksa prije 37. tjedna, potrebno je kontaktirati ginekologa jer ovo može biti znak prijevremenih trudova, ali i nekih drugih komplikacija.

U rijetkim slučajevima ispadanje cervikalnog čepa prije 37. tjedna trudnoće (pogotovo prije 20. tjedna trudnoće) može značiti spontani pobačaj koji se može prepoznati po bolovima i grčevima u donjem dijelu trbuha, krvarenju te iznenadnom gubitku svih drugih simptoma trudnoće.

Kada je potrebno posjetiti ginekologa?

U slučaju kada žena primijeti da joj je sluzni cervikalni čep ispao prije 37. tjedna trudnoće, potrebno je posjetiti ginekologa. Jednako tako, ako se u trudnoći pojave promjene u mirisu i boji sluznog čepa ili kada dođe do svijetlo crvene krvi u sluzi, kao i do obilnog krvarenja.

Sluzni cervikalni čep u trudnoći je normalna pojava kod svih trudnica. Glavna mu je uloga zaštita bebe od bakterija, virusa i infekcija. Najčešće će ispasti sam od sebe odjednom ili postepeno, nakon 37. tjedna trudnoće. Ako žena primijeti da je cervikalni čep ispao ranije, potrebno je kontaktirati ginekologa kako bi se otkrio razlog ove situacije, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike