13.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovih sedam znakova pokazuju da vam nedostaje željeza

Ovih sedam znakova pokazuju da vam nedostaje željeza

Željezo je esencijalni mineral koji je potreban za stvaranje hemoglobina, elementa krvi koji pomaže pri prijenosu kisika u tkiva. Pripazite na ove signale koje vam tijelo šalje jer oni mogu ukazivati na to da vam fali željeza.

1. Umorni ste

Umor je jedan od glavnih simptoma koji se povezuje s nedostatkom željeza. Ako se osjećate izrazito umorno, nemoćno i slabo, vrlo je vjerojatno da vam fali ovog bitnog minerala. Razlog leži u tome što nedovoljno kisika protječe kroz vaše tijelo.

2. Nedostatak zraka

Ovo je psoebno izraženo tijekom vježbanja. Ako primijetite da tijekom obične šetnje imate poteškoća s disanjem, moguće je da vam fali željeza.

3. Sindrom nemirnih nogu

Riječ je o sindromu čije ime jasno sve govori – osoba ima nesvjesnu potrebu da miče nogama, što posebno može narušiti san. To je jedan od neobičnijih simptoma povezanih s nedostatkom željeza.

4. Hladni dlanovi i stopala

Tijelo tjera crvene krvne stranice prema najbitnijim organima – srcu, mozgu i jetri. Zbog toga hladni dlanovi i stopala te koža općenito ukazuju na to da vam fali ovog važnog minerala.

5. Nesvjestica

Nedostatak željeza može biti razlog zašto vam se nesvijesti. Nesvjestica i bol u prsima jasni su znakovi upozorenja da trebate leći i odmoriti se kako bi više kisika došlo do mozga i srca.

6. Mogu se razviti neki srčani problemi

Nedostatak željeza utječe i na crvene rkvne stanice, a zbog toga može biti otežan protok kisika kroz tijelo. To može rezultirati nekim srčanim problemima, što može biti posebno opasno za osobe koje imaju neke kardiovaskularne bolesti.

7. Žudite za neobičnim stvarima

Ako žudite za nekim doista neobičnim stvarima, to može upućivati na anemiju, piše The Healthy. Primjerice, ako želite jesti glinu ili blato, to može značiti da vam nedostaje željeza, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike