6.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Međunarodni dan sigurnog pobačaja: Objavljena je interaktivna karta dostupnosti pobačaja, Hrvatska je...

Međunarodni dan sigurnog pobačaja: Objavljena je interaktivna karta dostupnosti pobačaja, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice

U cijelom je svijetu 28. rujan poznat kao Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Ovaj se datum počeo obilježavati 1990. godine u Latinskoj Americi i na Karibima. Dan je prvi puta proslavljen kao dan akcije za dekriminalizaciju pobačaja u sklopu kampanje ’28 Septiembre’, a 2011. godine ga je globalna mreža za reproduktivna prava proglasila međunarodnim danom.

Tim je povodom Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u suradnji s Europskom mrežom međunarodnog planiranog roditeljstva objavio prvu sveobuhvatnu interaktivnu mapu, ‘Abortion Atlas’, koja objedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi.

Analiza je obuhvatila 52 države i teritorija koji se nalaze na Europskom kontinentu, uz Gruziju Armeniju i Azerbajdžan. Države su rangirane prema kriterijima pravnog statusa pobačaja, dostupnosti, kliničke skrbi i ispostave usluge, te dostupnosti informacija. Unutar svake od ovih širih kategorija analizirane su i detaljnije informacije, poput tjedana trudnoće unutar kojih je pobačaj dostupan ili potrebe za opravdavanjem razloga pobačaja.

Među najlošije rangirane države po dostupnosti sigurnog pobačaja uz Poljsku uvrstile su se i europske mikro države, Malta, Andora, Lichtenstein i Monako te teritorij Gibraltara. U donjem se dijelu ljestvice našla i Hrvatska koja je označena kategorijom “POOR” odnosno “loše”, a jednako je rangirana i susjedna Srbija. S druge strane, Švedska, Island, Velika Britanija i Nizozemska ocijenjene su kao države u kojima žene mogu pobačaj obaviti na najsigurniji način.

U izradi interaktivne karte sudjelovao je i Predrag Matić koji je povodom obilježavanja međunarodnog dana ponovo uputio poziv Vladi da donese zakon o pobačaju.

“Ponavljam poziv Vladi Republike Hrvatske da čim prije donese novi, sveobuhvatni Zakon o prekidu trudnoće koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje! Osiguravanje prava na zdravlje i pristup medicinskim uslugama mora biti prioritet”, napisao je europarlamentarac na svom Twitter profilu, piše RTL.

Interaktivnu kartu možete pogledati ovdje.

Najnovije

Još iz rubrike