3.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kakva je povezanost uzimanja vitamina D i opadanja kose?

Kakva je povezanost uzimanja vitamina D i opadanja kose?

U novoj studiji objavljenoj u Zborniku kozmetičke dematologije, dvoje dermatologa iz Indije napisali su: “Vitamin D je zamršeno uključen u različite signalne putove rasta i diferencijacije folikula dlake.”

Prepoznajući da vitamin D ima utjecaj na rast kose, zaključili su da vitamin D ima potencijalni terapeutski učinak na gubitak kose.

Vitamin D i alopecija

Iako u ovoj analizi nisu izneseni dokazi o snažnoj povezanosti između manjka vitamina D i ćelavosti, referiraju se na jednu prethodnu studiju koja je pokazala povezanost između niske razine vitamina d i alopecije – vrste ćelavosti koja zahvaća 3 posto muškaraca i žena. Do alopecije dolazi kada su folikuli kose trajno oštećeni i zamijenjeni razvojem tkiva s ožiljcima.

Vitamin D i zdravlje kože

Moguće objašnjenje za ulogu vitamina D u prevenciji gubitka kose je u tome što vitamin D također ima ulogu u pomlađivanju kože.

Vitamin D pomaže stvarati više folikula kose

Stručnjaci za ljepotu i wellness pokušali su objasniti ulogu vitamina D u obnavljanju kose.

Doktorica Raechele Cochran Gathers rekla je da je vitamin D jedan od vitamina topljivih u mastima potrebnih za održavanja i stvaranje funkcionalnih folikula dlake, piše Eat This, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike