4.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vojska Srbije s oklopnjacima na dva kilometra od granice s Kosovom. NATO...

Vojska Srbije s oklopnjacima na dva kilometra od granice s Kosovom. NATO traži smanjenje tenzija od obje strane

Prosvjed Srba s Kosova, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica, ušao je u drugi tjedan.

Jutros su viđeni pripadnici Vojske Srbije na putu koji vodi do Jarinja. Četiri oklopna vozila su od granice, odnosno od administrativne linije, kako je naziva Srbija, udaljena manje od dva kilometra, javlja RTS.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj spremnosti zbog situacije na sjeveru Kosova, a u protekla tri dana ovo područje su nadlijetale borbene letjelice Vojske Srbije.

Ne povlače se ni pripadnici specijalne jedinice kosovske policije s kosovske strane.

Premijer Albin Kurti primio je danas u službeni posjet albanskog premijera Edija Ramu, prenosi Gazeta Express.

Tim povodom, Kurti je nakon sastanka s Ramom medijima progovorio o situaciji na sjeveru Kosova.

Iako je objavljeno da će snage KFOR -a danas intervenirati na sjeveru, Kurti je rekao da nemaju informacija o tome te da se sve odluke donose od kosovske policije na terenu.

Kurti je rekao da su otvoreni za razgovore sa Srbijom u Bruxellesu, ali da Srbija to ne prihvaća.

“Otvoreni smo za razgovore budući da su oni tražili razgovore u ponedjeljak, 20. rujna. Bili smo spremni za putovanje u Bruxelles, a onda je to Beograd odbio. U svakom trenutku smo spremni otići u Bruxelles, dok je vrhovni zapovjednik KFOR-a također u kontaktu s gradonačelnicima na sjeveru”, dodao je Kurti.

Glavni tajnik NATO -a Jens Stoltenberg rekao je da je od kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zatražio smanjenje tenzija na sjeveru Kosova.

“Razgovarao sam s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o potrebi eskalacije situacije na sjeveru Kosova. Od vitalnog je značaja da Priština i Beograd pokažu suzdržanost i vrate se dijalogu.

“Mandat misije NATO -a, KFOR, ostaje osigurati sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve”, napisao je Stoltenberg na Twitteru, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike