6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Stručnjak za zlouporabu droga o ulozi Hrvata u kartelima: Mi smo sposobna...

Stručnjak za zlouporabu droga o ulozi Hrvata u kartelima: Mi smo sposobna nacija

U nikad većem udaru balkanskom narkokartelu koji je kokain krijumčario u Europu, uhićeno je više od 60 ljudi.

U akciji naziva “Musala” sudjelovali su policajci iz osam zemalja, među kojima i hrvatski. Zaplijenjene su goleme količine novca, droge i luksuznih automobila.

Protiv uigrane ekipe koja se bavila trgovinom drogom, krađama, iznudama, otmicama i pranjem novca – istraga je bila opsežna i kompleksna.

Sve je trajalo tri godine. Iako je španjolska policija cijeli slučaj i zaključila, veliku ulogu imala je i hrvatska policija.

“Želim iskoristiti ovu situaciju i podsjetiti vas da je balkanski narkokartel velika prijetnja cijeloj Europi. To je kriminalna organizacija aktivna na globalnoj razini”, rekao je Tomislav Štambuk iz PN Uskoka.

U pretresima kuća i automobila sudjelovalo je osam zemalja

Zaplijenjeno je:

više od 2 tone kokaina
324 kilograma marihuane
više od 600 tisuća eura
9 luksuznih automobila i 5 motora

Među zapljenama ima i oružja:

300 metaka
računalna oprema
detektori kamera
čak i identifikacijska oznaka crnogorske policije.

Epilog:

61 osoba je prijavljena
23 uhićenih
Od toga 13 u Španjolskoj, 10 u Sloveniji.

“To je organizacija koja je imala dobre ekonomske “mišiće”, koja se kretala po cijelom svijetu. Pojavili bi se u Santo Domingu, a poslije u Dubaiju. U njezinu djelovanju je sudjelovalo puno ljudi i to je bila jedna poteškoća na koju smo naišli”, rekao je načelnik španjolske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martinez Duarte.

Prvi trag bio je 2018. kad je uočena 20metarska jedrilica u kojoj su bila dva hrvatska državljanina i jedan Amerikanac. U brod su se odmah ukrcali Agenti i shvatili da se prevoze tone kokaina.

Istraga se nastavila i 2019. kad je otkriven jedan od najvažnijih članova u Španjolskoj. Sve se nastavilo 2020. S novom pomorskom akcijom, a ove godine sve je i finalizirano.

Operaciju “Musala” Španjolci vide kao napad na složeni kartel s velikom ekonomskom moći za trgovinu drogom, koji je novac prao prihodima od prodaje nekretnina i nogometaša.

“Najveći problem koji su imali je kako vratiti taj novac na legalno tržište. Jedan od načina koji smo otkrili jest kupnja i prodaja nogometaša u Kolumbiji. I drugi načini. Bila je jedna grupa koja je imala stalnu bazu u Dubaiju”, rekao je načelnik španjolske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martinez Duarte.

Balkanski kartel inače je odgovoran za više od 50 posto droge koja se iz Južne Amerike prokrijumčari u Europu.

“Ova uspješna suradnja svih policija u kojoj smo upotrebljavali novu metodu rada koja će biti budućnost u borbi protiv kriminalnih organizacija, je snažna poruka tim organizacijama, ali i korupcijskim strukturama koje ih podupiru i financiraju – da nitko nije nedodirljiv”, rekao je Tomislav Štambuk iz PN Uskoka.

Udruženi policajci nadaju se kako ovime akcija neće stati, pa ovaj udarac narkokartelu – nazivaju tek početkom.

Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Željkom Petkovićem iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se bavi suzbijanjem zlouporaba droga.

Petković kaže kako se proizvodnja kokaina nastavlja: “Govorimo oko dvije tisuće tona na godišnjoj bazi, vjerojatno će doći do zamjene, neka druga kriminalna organizacija koja će nastaviti to poslovanje jer moramo znati da se radi o ogromnoj količni novca jer europsko narko tržište vrijedi 30 milijardi eura na godišnjoj bazi.”

Kaže kako su balkanski karteli poprilično aktivni: “Jedna od novih stvari da su, cijeli onaj poslovni model koji su razvili, toliko su uspješni da direktno nabavljaju kokain u zemljama Latinske Amerike, direktno od proizvođača i znači kompletna ona distribucija do Europe je u njihovoj nadležnosti.”

Istaknuo je kako su na neki način izbacili posrednike te kako postaju sve jači na globalnoj sceni: “Treba kazati da globalno tržište kokaina zadnjih 10 godina u Europi bukti. Znači Europa je postala primarno tržište za kokain, a što je opet, zadnjih nekoliko godina, rezultiralo povećanjem nasilja, međusbnih obračuna između različitih kriminalnih skupina, ubojstvima na ulicama i što je na neki način dovelo da je trgovanje kokainom jedan od sigurnosnih prioriteta Europske unije.”

O važnoj ulozi Hrvata u narkokartelima kaže: “Mi smo sposobna nacija.”

Naglasio je kako su bitne sposobnosti koje u tom trenutku treba narkokartelima: “Radi se o enormnom novcu i osim što se ogromna količina droge plasira na tržište i izaziva određene obračune između, postoji još jedan problem, što sa tim novcem, što sa tim enormnim profitom. On se najčešće pokušava na neki način oprati, usmjeriti u legalno poslovanje. Time se naravno kupuje moć, pozicija i sve ostalo.”

Kaže kako veliki posao nosi veliki rizik te kako se međusobni obračuni podrazumijevaju.

Svaki deseti Hrvat je konzument kokaina, a Petković kaže kako nas takve brojke trebaju zabrinjavati: “Mlađi su uvijek na neki način meta.”

Kaže kako se radi o generaciji od 15 do 36 godina, piše RTL.

Više od 60 prijavljenih u Europolovoj akciji suzbijanja balkanskog kartela

Najnovije

Još iz rubrike