6.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Stomatolog otkriva šest trikova kako se zauvijek riješiti neugodnog zadaha

Stomatolog otkriva šest trikova kako se zauvijek riješiti neugodnog zadaha

Opet vam je zadah očajan? Ako ste eliminirali sve bolesti, a zube perete redovito i kako vam je objašnjeno – ne očajavajte.

Dok uzroci neugodnog zadaha mogu biti brojni, često je u pitanju neko jednostavno rješenje na koje uopće niste pomislili, piše Ordinacija.hr.

Neugodan zadah može biti simptom dehidracije, a isto tako činjenica da perete zube četiri puta dnevno ne mora značiti da ste zaštićeni od pojave ovog problema.

Vratimo se dehidraciji – kada organizmu nedostaje tekućine, proizvodi se manje sline, a ako imate manje sline, hrana i bakterije će u usnoj šupljini ostati punu dulje i tako uzrokovati neugodan zadah.

Patiti zbog posljedica lošeg zadaha je neugodan problem za mnoge, a prema riječima dr. stomatologije Krisitne Cain, čak trećina Australaca pati zbog ovog problema i često je odgovor upravo u lošoj higijeni. Ova liječnica iz Queenslanda otkriva neke od glavnih uzročnika lošeg zadaha i daje jednostavne savjete kako se riješiti problema.

Ista bakterija koja uzrokuje propadanje zuba ili bolesti desni će uzrokovati i neugodan zadah ako dozvolite da se naslage plaka stvore u ustima. Dodaje kako se gingivitis prvotno javlja kao blaga bolest desni, što može uzrokovati i nakupljanje plaka.

“Jednom kada se on “ustoliči“ između zubnog mesa i korijena zuba, ne možete ga se riješiti”, dodaje.

“Liječnik u tom slučaju mora ostrugati korijen i čistiti ispod zubnog mesa kako bi vas riješio bakterija. Ako se s ovim problemom ne obratite stomatologu, on se može pretvoriti u ozbiljnu bolest desni kada će biti potrebni i nešto ozbiljniji zahvati”, napominje dr. Cain. Naravno, ako uopće ne potražite pomoć stomatologa, stvari se mogu dodatno zakomplicirati. Jedna od posljedica može biti i gubitak kosti ili povlačenje zubnog mesa te klimavosti zuba.

“Ako se zub klima, može se otkrhnuti i tako oštetiti susjedni zub ili može doći do infekcije koje se nikada nećete riješiti a morate se o njoj brinuti ostatak života“, dodaje stomatologinja. Dodaje kako je kronična infekcija u ustima, koja inače ne mora uzrokovati probleme, kada se tamo nađe, može biti razlog neugodnog zadaha.

Naravno, sve što ostaje u ustima nakon obroka, može isto biti uzrok neugodne pojave.

Liječnica navodi najbolje savjete koje može dati a to su: Prestanite pušiti, koristite električnu četkicu i redovito posjećujte liječnika.

Kratkotrajno rješenje je i vodica za ispiranje, a na tržištu ih postoji puno vrsti a neki od njih su odlični kao brzo rješenje.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: Kozmetička i terapijska.

Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja, pojasnio je za Ordinacija.hr Izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med. te dodao: “Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa. Aktivni sastojci koji se mogu koristiti u terapijskom ispiranju usta najčešće su: klorheksidin, heksetidin, fluorid, hidrogen ili karbamid peroksid te esencijalna ulja. Za smanjenje lošeg zadaha najčešće se koriste klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja a mogu se koristiti za kontrolu plaka i gingivitisa.”

Liječnica dodaje kako slana voda može pomoći kada su u pitanju upale u usnoj šupljini, koje također mogu uzrokovati loš zadah. Ipak, ako često imate problema s neugodnim zadahom, vrijeme je da posjetite liječnika.

“Ponekad u pitanju može biti probava, kandida također može uzrokovati neugodan miris…”, dodaje.

Probiotici se mogu koristiti kao pomoć ako je u pitanju probavni sustav. Stomatolog vas može uputiti kod vašeg liječnika ili nekoga tko može obaviti pretrage kako bi se utvrdilo radi li se možda o alergijama. Važno je paziti i što pijemo i jedemo, a zapamtiti morate da crveno vino može obojiti zube, a to isto čine rajčica i soja sos.

Pravilno čišćenje zuba kod kuće: Koristite električnu četkicu, isperite s vodicom za zube i koristite zubni konac.

Redovito posjećujte stomatologa: On može dijagnosticirati i bolest desni koja može uzrokovati neugodan zadah.

Promijenite prehranu: Smanjite konzumaciju crvenog vina i češnjaka. Također, pušenje će direktno uzrokovati bolesti desni. Alkohol će uzrokovati porast kiseline u želucu, što može opet biti uzrok pojave neugodnog zadaha.

Vodica za ispiranje: Ne zaboravite koristiti i nju, a posebno onu za paradentozu, ako imate i taj problem.

Žvakaće gume: Koristite samo one bez šećera.

Ako jedete češnjak za ručak ili večeru: neka ga jede i vaš partner, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike