3.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Sklanjaj se tko može… Počelo je! Trese se sveta Srpska zemlja, tenkovi...

Sklanjaj se tko može… Počelo je! Trese se sveta Srpska zemlja, tenkovi krenuli na Kosovo, srpski mediji opet zazivaju rat i krvoproliće

Srpski mediji dodatno potpaljuju krizu na sjeveru Kosova. Pišu kako Aleksandar Vučić šalje vojsku na “srpsku zemlju”, zazivaju rat..

“Sklanjaj se ko može… POČELO JE! Trese se sveta Srpska zemlja… Tenkovi krenuli na Kosovo, pišu Srpski portali.

Screenshot

– Na Kosovu je situacija vrlo napeta i uznemirujuća u posljednja dva tjedna. Sve je počelo kada su kosovski policajci počeli uklanjati srpske tablice na graničnim prijelazima i postavljati privremene kosovske. Zbog situacije na sjeveru Kosova, predsjednik Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije i zatražio povlačenje trupa kosovske policije sa sjevera Kosova.

Screenshot

U isto vrijeme, Vojska Srbije započela je premještanje tenkova, a kretanje je primijećeno na putu od garnizona Raška do administrativne linije. Kolona se kreće iz Raške prema administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom i prijelazom Jarinje.

Riječ je o tenkovima T-72 MS koji su modernizirani i opremljeni optikom i najsuvremenijom borbenom opremom. Ovi tenkovi su dio donacije koju je Srbija dobila od Rusije – piše jedan portal.

Kriza je, podsjetimo, potaknuta provođenjem uredbe prištinskih vlasti o recipročnoj primjeni privremenih registarskih tablica, ušla je u drugi tjedan, a svoje ophodnje u kriznom području u ponedjeljak su pojačale i međunarodne snage (KFOR).

U blizini prijelaza Jarinje, gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalne kosovske policije (ROSU), tijekom jutra su raspoređene ograničene postrojbe Vojske Srbije, a oko podneva na kosovskoj strani pojavili su se i vojnici međunarodnih snaga, izvješćuju s terena beogradski i kosovski mediji.

Prethodnih dana tu zonu su nadlijetali zrakoplovi i helikopteri Vojske Srbije, ali letova danas nije bilo.

Iz zapovjedništva KFORA-a za portal Kosovo online poručili su kako nadgledaju situaciju i da su “povećali broj i trajanje rutinskih ophodnji diljem Kosova, uključujući i sjever”.

Na sjeveru Kosova u tijeku je blokada cesta kod prijelaza Jarinje i Brnjak zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica s oznakom RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Beograd se toj uredbi oštro protivi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013., dok su kosovski Srbi na sjeveru na graničnom prijelazu blokirali promet.

Službeni Beograd inzistira da se sa sjevera povuku specijalne postrojbe kosovske policije ROSU, kao preduvjet nastavku dijaloga o primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, poglavito o formiranju Zajednice srpskih općina, čemu se protivi aktualna vlast u Prištini, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike