5.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kaos na benzinskim postajama u Velikoj Britaniji: Zbog alarmantnog nedostatka goriva mogla...

Kaos na benzinskim postajama u Velikoj Britaniji: Zbog alarmantnog nedostatka goriva mogla bi biti dignuta i vojska!

Više od polovice svih benzinskih postaja u Velikoj Britaniji je nakon vikenda ostalo bez goriva jer su stanovnici u panici kupovali gorivo što je natjeralo britanske vlasti da ozbiljno razmotre mobiliziranje vojske kako bi se situacija dovela pod kontrolu, piše The Independent.

Vlada je privremeno suspendirala zakone o tržišnom natjecanju za naftne kompanije kako bi im dozvolila da koordiniraju dostavljače, a britanski premijer Boris Johnson odlučit će hoće li za smirivanje krize biti potrebna mobilizacija vojske.

Kaos je zavladao nakon što je naftna kompanija British Petroleum objavila da gotovo trećina njihovih postaja nema zaliha.

Vlada je zamolila građane da ne pune svoje tankove ”ako to nije nužno potrebno”, no to nije polučilo željeni učinak. Naime, diljem zemlje ispred benzinskih postaja stvarali su se dugački redovi, a zbog incidenta na jednoj postaji u Londonu, morala je reagirati i policija.

”Zbog izrazito visoke potražnje, procjenjujemo da oko 30 posto postaja nema goriva”, objavila je tvrtka BP, u čijem je vlasništvu gotovo 1200 benzinskih postaja.

Britanski ministar prometa Grant Shapps izazvao je ljutnju izjavivši da su čelnici naftnih kompanija odgovorni za nastali kaos, unatoč tome što je vlada priznala da postoji manjak vozača kamiona.

Još prije par dana dio kompanija u Velikoj Britnaiji počeo je zatvarati bezinske postaje jer nema dovoljno vozača koji bi dopremili gorivo. Procjenjuje se da Velikoj Britaniji nedostaje čak 100.000 vozača kamiona, a taj se problem još i produbio zbog pandemije i Brexita.

I dok Velika Britanija nema nestašicu goriva u rafinerijama, nastaje problem kada ono treba cisternama biti dovezeno do benzinskih postaja. Manjak vozača ne predstavlja problem samo vlasnicima benzinskih postaja, nego i supermarketa kojima, također, kasni dostava namirnica pa police ostaju prazne.

Britanci su zbog Brexita izgubili čak 20 tisuća vozača kamiona iz drugih država EU-a, dok je pandemija odgodila vozačke testove čak 40 tisuća vozača, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike