4.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jedete li kupus? Počnite, čini jednu izvrsnu stvar za vaše zdravlje

Jedete li kupus? Počnite, čini jednu izvrsnu stvar za vaše zdravlje

Kupus je na lošem glasu među povrćem. Možda zato što ljudi prepotstavljaju da napuhuje ili ne znaju kako bi ga pripremili.

Ali, kad bolje razmislte, kupus je, zahvaljujući svojoj hrskavoj teksturi, jedan od glavnih sastojaka mnogih ukusnih jela. Spada u istu obitelj povrća kao brokula, karfiol, prokulica ili kelj.

“Kupus je čudesno povrće. Ima malo kalorija, a mnogo polifenola i antioksidansa, a ima i dosta vitamina C”, kaže dijetetičarka Amber Pankonin.

“Također sadrži mnogo vlakana koja potiču osjećaj sitosti, a odlično se uklapa u mnoga jela”, objašnjava ona.

Ako dosad niste bili ljubitelj kupusa, vrijeme je da postanete. Jedenje kupusa moglo bi imati i jedan veliki i dobar utjecaj na zdravlja. Točnije, smatra se da kupus pomaže u sprečavanju nastanka nekih vrsta raka i smanjuje upale. Sve zbog antioksidansa koje sadrži.

“Antioksidansi pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu”, objašnjava Pankonin dodajući da radikali uzrokuju rak, srčane bolesti ili mišićne degeneracije. Kada u tijelu ima previše slobodnih radikala, to može izazvati oksidativni stres, a utvrđeno je da on dovodi do razvoja kroničnih bolesti.

Kupus bi mogao imati značajnu ulogu u sprečavanju toga.

Točnije, kupus bi mogao biti ključ za učinkovito sprečavanje nastanka raka debelog crijeva. Studija koja je 2018. objavljena u časopisu Immunity, utvrdila je vezu između pozitivnog imunološkog odgovora i sprečavanja upala kod miševa koji su hranjeni kupusom.

Prema Pankonin, uz to kupus bi mogao smanjivati rizik od nastanka raka i kroničnih bolesti, a dobar je i prema vašem novčaniku.

“Volim kupus, ne samo zbog njegovih nutritivnih svojstava, nego i zato što ga je lako nabaviti, lako ga je spremiti i prihvatljive je cijene za većinu ljudi”, objašnjava ona, prenosi EatThis, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike