4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Istraživanje: Žene koje su aktivnije imaju manje intenzivne valunge u menopauzi

Istraživanje: Žene koje su aktivnije imaju manje intenzivne valunge u menopauzi

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Smith u Massachusettsu analizirali su 77 žena koje su patile od noćnih naleta vrućine, valunga, u menopauzi, prateći njihovu dnevnu fizičku aktivnost, piše Index.hr.

Žene koje su provele vrijeme sjedeći ili ležeći, imale su dodatnu epizodu naleta vrućine.

“Kao istraživačima, želja nam je da smanjimo poteškoće koje mnoge žene prolaze u svojim srednjim godinama i pomognemo im da se osjećaju bolje. Lako se može dogoditi da sjedite po tri sata, osobito dok radite ili gledate televiziju, ali ovi rezultati ukazuju na to da bi bilo dobro da u naviku uvedete povremeno ustajanje i šetnju u tom periodu“, savjetuje dr. Sara Vitkovski koja je vodila istraživanje.

Ona je naglasila da je potrebno još detaljnog ispitivanja ove pojave. Nije još potpuno jasno zašto manjak fizičke aktivnosti ima ovakav uticaj, ali menopauza djeluje na hormonsku ravnotežu što može djelovati na sposobnost mozga da sposobnost mozga da regulira temperaturu tijela.

Kad se žensko tijelo zagrije, krvne žile koje su bliže površini kože se rašire i sprečavaju otpuštanje topline, prenosi Index.hr.

Ovi rezultati mogli bi biti na tragu objašnjenja povezanosti većeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara s intenzivnim valunzima kod žena u menopauzi, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike