6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Grlić Radman: Hrvatske snage na Kosovu djelovat će prema potrebi

Grlić Radman: Hrvatske snage na Kosovu djelovat će prema potrebi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je večeras u HRT-ovom Dnevniku, komentirajući situaciju na Kosovu, kako će hrvatske snage “djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba”.

Osvrćući se na gomilanje naoružanja i vojske na granici Srbije i Kosova, Grlić Radman rekao je kako presuđuje odgovornost prema miru i stabilnosti.

– Sigurno da političkim liderima nije u interesu destabilizacija regije. I Srbija i Kosovo vode računa o tome, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako će hrvatske snage djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba.

– U svakom slučaju, stabilnost regije je važna, dodao je ministar.

Grlić Radman, nekadašnji veleposlanik u Njemačkoj, rekao je da možemo očekivati vrlo skoro formiranje vlade u toj zemlji nakon parlamentarnih izbora te da to ne bi smio biti dugačak proces.

– Pokazalo se na prošlim izborima, prije četiri godine, agonija je trajala šest mjeseci i osobito gospodarstvenici, srednje i malo poduzetništvo i savez njemačke industrije, koji je kralježnica njemačkog gospodarstva, inzistira na što ranijem sastavljanju vlade. Evo, i predsjedavanje G7, ali naravno, tu su i neke druge agende, tu su i francuski izbori koji dolaze, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje što će značiti za odnose u EU ako SPD formira vladu, Grlić Radman odgovorio je kako će to u svakom slučaju biti novo preslagivanje među ostalim strankama.

– U svakom slučaju, to su novi trendovi, očito da je i zelena i digitalna agenda na neki način trendovska. Ovdje vidimo da je na pomolu fragmentiranje biračkog tijela, vidjeli smo šest stranaka i ostalih… Dvije državotvorne stranke, Unija i SPD, nisu više tako jake kao što su nekada bile, dolazi do promjena, rekao je Grlić Radman.

Što se tiče eventualnog utjecaja na odnose Hrvatske i Njemačke, ministar je rekao kako svaka promjena može donijeti i neki novi narativ, ali da će svaka odgovorna politika ići u pravcu perspektive u pozitivnim vrijednostima.

– Mogu, recimo, određene teme biti istaknutije, kao što su klimatske promjene, kao što je možda odnos prema NATO-u ili multilateralizmu, ili, recimo, ljudskim pravima, rekao je Grlić Radman.

Komentirajući izjave Milorada Dodika o nezavisnoj Republici Srpskoj, Grlić Radman rekao je da je BiH priznata kao cjelovita zemlja te da ne može biti zamislivo da dođe do promjena granica.

– Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH, ali naravno, prije svega, funkcionalna, institucionalno funkcionalna BiH koja može biti jedino prosperitetna ako se poštuje konstitutivnost i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, poručio je Grlić Radman.

Milanović: U Beogradu imamo vlast koja lupeta o srpskom svetu; Ako im dopustite, banke će vam uzeti naknadu za ustajanje lijevom nogom, desnom nogom, dilataciju zjenice i tako

Vučićev trbuhozborac napao Milanovića: Znali smo da Milanović ništa ne zna o Srbima, a sada znamo da ništa ne zna ni o Bunjevcima, pa može lupiti i nazvati ih Hrvatima

Sklanjaj se tko može… Počelo je! Trese se sveta Srpska zemlja, tenkovi krenuli na Kosovo, srpski mediji opet zazivaju rat i krvoproliće

Vojska Srbije s oklopnjacima na dva kilometra od granice s Kosovom. NATO traži smanjenje tenzija od obje strane

Sedmi dan prosvjeda na sjeveru Kosova: I danas su srpski ”orlovi” nadlijetali Jarinje

Najnovije

Još iz rubrike