13.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Božinović: Na događaj poput onog na Mlinovima čovjeka ništa ne može pripremiti

Božinović: Na događaj poput onog na Mlinovima čovjeka ništa ne može pripremiti

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina dali su izjave novinarima na Policijskoj akademiji.

Govoreći o stanju policajaca koji su pronašli troje ubijene djece u subotu na zagrebačkim Mlinovima, Božinović je rekao da na takav jedan konkretan događaj čovjeka ništa ne može u potpunosti pripremiti.

“Mi radimo na psihološkoj pripremi budućih i sadašnjih policajaca. Uvijek postoje ekstremne situacije u kojima čovjek reagira ljudski. Mi imamo stručnjake koji reagiraju u takvim situacijama i daju im psihološku pomoć. Činjenica je da će oni nažalost pamtiti to što su vidjeli i čemu su u profesionalnom smislu prisustvovali još dugo”, kaže.

Ravnatelj policije Milina rekao je da je se roditelj koji je počinio ubojstva nalazi pod liječničkim nadzorom.

“Kad bude otpušten, policija će nastaviti kriminalističko istraživanje. Provode se vještačenja kako bi se rasvijetile sve okolnosti ovog događanja. Nemamo nekih informacija i postupanja prema počinitelju. Prikupljaju se sve potrebne obavijesti od svih osoba koje mogu dati potrebne obavijesti. On još nije uhićenik, on će biti uhićen kada ga se otpusti iz bolnice”, kazao je Milina.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj

Božinović je kazao da nam u posljednjih tjedan dana brojevi zaraženih u odnosu na tjedan prije ne rastu.

“U svakom slučaju je bolje ukoliko uđemo u jedan plato nego da je taj rast strelovit. Broj novozaraženih može ili rasti ili padati, mi se nadamo ovome drugome. Vlada je osigurala cjepivo za sve hrvatske građane, svatko tko se namjerava cijepiti – ima ga dovoljno. Veća procijepljenost nas bodi bržem povratku u staro. S obzirom na činjenicu da smo još uvijek procijepljeni manje od onoga što smo željeli, morat će mjere ostati ovakve kakve jesu”, ističe.

“Mi smo imali ovo povećanje, neki to povezuju s povratkom ljudi u radne aktivnosti nakon godišnjih odmora, ukoliko brojevi ne rastu u toj mjeri, moguće je da smo jedan očekivani porast uspjeli sanirati barem u ovom trenutku”, dodaje.

Znanstvenik Gordan Lauc u nedjelju je kazao kako se može očekivati i peti val virusa i da sve mjere treba ukinuti.

“Znanstvenici jesu tu da propitkuju. U cijeloj situaciji s pandemijom, važno je da znanost ima glavnu riječ. Znanost je spasila ljudski rod u više navrata. Neke od bolesti o kojima se ranije govorilo kao velikim globalnim izazovima postoje i danas, ali one su sanirane upravo zbog korištenja cjepiva. Znanost ne bi bila znanost ukoliko ne bi preispitivala i samu sebe. Ono što moramo imati u vidu je to da je znanost ta koja nas treba voditi kroz krize”, rekao je.

Govoreći o sve više zaražene djece, Božinović kaže da su uvijek mogući pojedinačni slučajevi.

“Činjenica je da djeca i mladi puno lakše podnose ovu zarazu i njihovi simptomi su blažeg karaktera”, govori Božinović, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike