21.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Prve reakcije na tijesne izbore u Njemačkoj: Govor Scholza je bio pobjednički,...

Prve reakcije na tijesne izbore u Njemačkoj: Govor Scholza je bio pobjednički, a CDU je imao nekakvu komemoraciju

Nakon prvih izlaznih anketa između CDU/CSU-a i SPD-a vodi se mrtva trka. Tko će biti prvi kancelar nakon 16-godišnje vladavine Angele Merkel?

U Njemačkoj su se danas održali parlamentarni izbori. Nakon 16 godina kancelarka Angela Merkel odlazi u mirovinu te je pitanje tko će postati novi njemački kancelar.

U 18 sati zatvorila su se birališta i prema prvim izlaznim anketama – vodi se mrtva trka između demokršćana i socijaldemokrata. Za Dnevnik Nove TV situaciju je analizirao Zoran Kurelić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

“Govor Scholza je bio pobjednički govor, a CDU je imao nekakvu komemoraciju, komentirao je Kurelić. Pretpostavka je da će dopisni glasovi prevagnuti na stranu SPD-a.

Kurelić ne misli da su birači “kaznili” politiku Angele Merkel. “Najviše je izgubila kandidatkinja Zelenih”, otkrio je.

Nakon 16 godina vladavine Angele Merkel svi se pitaju kojim će smjerom sada Njemačka otići. “Koja god koalicija da se složi, neće biti toliko ideološki različita od onoga što imamo sad”, zaključio je.

Ono što sigurno nećemo znati, kaže, je koja će koalicija biti uspostavljena. Dvije vodeće stranke imaju slab rezultat i trebat će biti koalicija tri člana. “To može trajati do Božića bez problema”, dodao je.

“Sa sigurnošću možemo reći da u 20. stoljeću u Europi nije bilo većeg političara od Angele Merkel. Prema tome, nije obilježila samo Njemačku nego i Europu. Bila je jako stabilna figura i postavlja se veliko pitanje – tko god će biti kancelar, hoće li moći odigrati tako snažnu ulogu na razini Europske unije. Neupitna je uloga Merkel i pitanje je što slijedi dalje”, zaključio je Kurelić, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike