17.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kosor: Izraz lica i govor tijela Angele Merkel govore da nije zadovoljna

Kosor: Izraz lica i govor tijela Angele Merkel govore da nije zadovoljna

U Njemačkoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga. Nakon 16 kancelarskih godina Angela Merkel povlači se s njemačke političke scene.

Izlazne ankete u specijalnoj emisiji N1 komentirale su bivša premijerka Jadranka Kosor i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Kosor je komentirala najlošiji rezultat u povijesti CDU-a.

“Vjerojatno su zbog toga donijeli nabrzinu odluku da on prvi ponudi suradnju, koaliciju, da Laschet jasno kaže da on želi biti kancelar, no to ne mora imati utjecaja. Stranački život ima svoje zakonitosti. Merkel prvi puta stoji negdje u drugom redu i njen izraz lica i govor tijela kazuju da nije zadovoljna, što znači da će biti dosta turbulencije unutar stranke”, kazala je Kosor.

“Kako pomiriti Zelene i liberale? Na početku kampanje, Zeleni su jako poskočilo pa se govorilo da bi Baerbock mogla biti premijerka. Tada su sve ostale stranke počele jačati i graditi svoj zeleni program i dio koji se odnosi na jačanje programa za klimatske promjene. Fokusirajući se na taj dio, mislim da bi se mogli olakšati pregovori, tko god bude pregovarao sa zelenima i liberalima”, istaknula je Pusić.

“Od 16 godine, četiri njena kancelarska mandata, 12 godina je CDU-CSU bio u koalicijski s SPD-om”, dodala je Pusić.

“Tko god bude kancelar, dugo će biti u njenoj sjeni”, rekla je Kosor.

Kosor je istaknula da su mnogi su analitičari govorili da, kada bi Scholz naslijedio dugogodišnju kancelarku, mogao postati “muška Angela Merkel”.

“U mnogo čemu su se slagali i činjenica jest da su proveli zadnje četiri godine zajedno, da se nisu razišli u neprijateljstvu”, dodala je.

Najnovije

Još iz rubrike