6.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kad je RH ulazila u EU, Hrvata je u Njemačkoj bilo upola...

Kad je RH ulazila u EU, Hrvata je u Njemačkoj bilo upola koliko sad. Znate li koliko ih danas na izborima može glasati?

Dan je odluke za Njemačku. Više od 60 milijuna građana biralo je 20.-ti saziv parlamenta, dok s čela najjače europske ekonomije odlazi Angela Merkel.

Izlaznost je veća nego na prošlim izborima, ali daleko je veća neizvjesnost, prema posljednjim anketama razlika među vodećim strankama iznosi 1 posto. Matija Mlinarić za RTL Danas.

Od ranog jutra Nijemci su se zaputili na birališta gdje se odlučuje kako dalje nakon Angele Merkel. Kod glasačkih kutija našli su se i njezini potencijalni nasljednici, favorit prema anketama SPD-ov Olaf Scholz i CDU-ov Armin Laschet.

Kolega Angele Merkel tom je prilikom napravio i gaf zbog kojeg se čak tražilo poništenje njegovog listića. Na krivu je stranu preklopio listić, pa se moglo vidjeti kako je glasao. Njemački građani, na ovim izborima traže promjenu.

Na ovim izborima rekordan broj ljudi glasao je poštom, nešto više od 40 posto birača. gotovo svaki drugi s pravom glasa. Iako su dali svoj glas, građani ne vjeruju da će već danas znati tko će im voditi državu.

Izbore u Njemačkoj prate i Hrvati. Prije ulaska u Europsku uniju u Njemačkoj ih je živjelo gotovo 225.000, dok ih je danas, devet godina poslije, gotovo dvostruko više, skoro 427.000. Procjenjuje se da svaki deseti ima i njemačko državljanstvo, što bi značilo da bi na ovim izborima moglo glasati i 20.000 Hrvata.

Nakon prvih rezultata, već u 20 sati na njemačkoj će se televiziji održati tradicionalna TV rasprava među strankama u Bundestagu, a tu se već po običaju postavljaju temelji za buduće koalicijske pregovore. Najviše pažnje trebalo bi se dati Zelenima, koji su treća stranka u Njemačkoj, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike