13.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Čini vam se da se neki talibani šminkaju? Dobro vam se čini....

Čini vam se da se neki talibani šminkaju? Dobro vam se čini. Evo o čemu je riječ

Obrasli u brade, posebno oni stariji, s automatskim oružjem u rukama, u tradicionalnoj odjeći ili nečemu na tom tragu, neki od njih djeluju pomalo poput Johnnyja Deppa u “Piratima s Kariba”, poput Jacka Sparrowa. U prvom redu zbog specifičnog izraza očiju.

Kada su talibani prodrli u Kabul sredinom kolovoza, pažljivijim promatračima videosnimaka i fotografija kojima su mediji popratili pad glavnog grada Afganistana pod vlast ekstremističkog pokreta, moglo se učiniti kao da su neki od talibana našminkani oko očiju, kao da su se oko očiju našminkali tušem za oči.

Bili su u pravu.

Pripadnici pokreta koji su proteklih desetljeća u ovoj zemlji kažnjavali žene zbog izlaženja iz kuće bez muške pratnje, koji ih sada mlate čak i u Kabulu ako se drznu protestirati zato što su im oduzeli posao ili ih otjerali s fakulteta, koji žene zbog prevare kamenuju – doista se šminkaju.

Riječ je o kajalu, vrsti šminke koja se u različitim dijelovima Bliskog istoka, Sjeverne ili Zapadne Afrike, jugoistočne ili središnje Azije naziva različitim imenima. Kajal je sredstvo za šminkanje koje se navodi još u drevnom Egiptu, de facto “tuš za oči”, ali na bazi antimonita odnosno stibnita.

U jugoistočnoj Aziji, primjerice, ovo se sredstvo koristi iz vjerovanja da je riječ o tvari koja poboljšava zdravlje očiju, da pridonosi njihovoj ljepoti (što je zapravo isti razlog korištenja tuša za oči i na Zapadu), da štiti oči od blještavog sunca i slično.

U Punjabu ga koriste i muškarci i to u posebnim društvenim i vjerskim slavljima. I tu dolazimo i do motiva talibana koji su ujedno i u vrlo bliskom dijelu svijeta, u Afganistanu.

Korištenje kajala u islamu koji polazi od toga da je Muhamed osobno koristio sredstvo koje se od pamtivijeka smatralo, koliko odličnim načinom za očuvanjem zdravlja očiju, i to u krajevima koji su bili suhi i snažno osunčani, toliko i još drevnijim sredstvom za uljepšavanje.

Navodno ga je na lijevo oko nanosio dvaput, a na desno oko triput, te je savjetovao i drugima da ga koriste, i to i kako bi osigurao očuvanje dobrog vida, i zbog vjerovanja da to sredstvo pospješuje rast trepavica koje su, pak, stvarna prirodna zaštita očiju od prašine.

Neki muslimani stoga koriste isto sredstvo, posebno tijekom Ramazana i tako se dolazi i do talibana.

Ovo sredstvo u Afganistanu se inače naziva surma. Pod tim nazivom članak u National Library od Medicine iz veljače 2018. navodi ovo sredstvo za šminkanje očiju kao mogući izvor trovanja djece olovom.

Autorski dvojac u članku prvo konstatira da je surma dio tradicionalne kozmetike koji se u Afganistanu koristi prvenstveno kod djece. Običaj se povezuje s nizom područja od Afrike do Azije, ali i postavlja pitanje sadrži surma olovo.

Ispitivanja su pokazala da je 70 posto preparata koje su prikupili na različitim mjestima u Afganistanu, sadrži olovo u “visokim koncentracijama”, dok su ostali uzorci sadržavali “niske koncentracije”.

Njihov je zaključak bio da bi, kako bi se i očuvala tradicija i izbjegao očit rizik po zdravlje, trebao smisliti takav način proizvodnje surme u kojoj olova uopće ne bi bilo.

Slični problemi s teškim metalima u kozmetici bilježe se kroz cijelu povijest, još od antike, a težak danak po zdravlje šminkanje je uzimalo stoljećima i u Europi, s tim što se preparata iste otrovne kombinacije, antimona i olova, u Europi može naći i danas. Time se nedavno bavio čak i znanstveni članak objavljen na Science Directu.

Što se talibana tiče, neki od njih običavaju i bojiti kosu ili bradu kanom, također vjerujući da je to činio prorok Muhamed, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike