4.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Rijedak fenomen: Jedna trudnoća, dva COVID-a

Rijedak fenomen: Jedna trudnoća, dva COVID-a

Dok znanstvenici i zdravstveni djelatnici pokušavaju doznati što više o Covidu i njegovim posljedicama – bilježimo i medicinske kuriozitete.

Dok Lav mirno spava, 27-godišnja Jelena prvi porođaj i trudnoću pamtit će i po koronavirusu, kojim se zarazila dva puta. Ne zna gdje ni kako.

– Prvi put sam bila pozitivna u drugom mjesecu ove godine, znači to je bio drugi mjesec moje trudnoće. Na kraju trudnoće sam drugi put ponovno bila pozitivna, tj. još uvijek sam pozitivna, ističe Jelena Hrdžić.

Od simptoma imala je glavobolju, grlobolju i temperaturu. Nakon prvog pozitivnog nalaza osjećala se lošije nego sada.

– Takav umor nisam nikad osjetila i takvu izmučenost tijela, ostalo što se tiče pluća i nekih drugih posljedica, nisam imala ništa, a sada vam ne mogu još ništa reći. Ja se osjećam skroz dobro, dodaje Hrdžić.

Ovakav slučaj u Kliničkoj bolnici Merkur, kažu, nisu imali.

– To je općenito rijedak fenomen, tako da se opisuje nekoliko slučajeva u cijelom svijetu, znači gospođa je tijekom trudnoće dva puta preboljela Covid, oba dva puta s blažim simptomima. Dijete je odlično, majka je odlično, porod je dovršen carskim rezom, ali ne zbog Covida nego zbog drugih indikacija, ističe specijalist ginekologije i opstetricije dr. Danijel Bursać.

Iako su se oni naviknuli na porođaje u Covid odjelima, Jelena im je, kaže, vidjela samo oči, no najvažnije je da je Lav dobro.

– On je stvarno izborio se za sebe i s obzirom na ovo što smo prošli i on i ja skupa i cijeli strah koji je osjetio, on je tak jako miran i zadovoljan, tako da super je.

Da zdravstveni sustav bude zaštićeniji, Covid potvrde morat će imati i pacijenti i zaposleni. Na to se osvrnuo i predsjednik Zoran Milanović.

– Ne gledam na to naklono, ponovit ću, u većem problemu je onaj tko se nije cijepio. Cijepite se i život će vam biti normalniji. Za one koji se nisu cijepili, a zdravi su, nikakav problem, ja ih neću proganjati.

A one koji nisu cijepljeni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi čekaju redovita testiranja koja neće zauvijek biti besplatna, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike