Mađerić o trostrukom ubojstvu: Sustav socijalne skrbi nije imao nikakvu prijavu o nasilju u toj obitelji

N1

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić obratila se u subotu oko 14:30 sati novinarima povodom stravičnog zločina, ubojstva troje malodobne djece u zagrebačkim Mlinovima koje je počinio njihov 56-godišnji otac.

– Ovo je strašan i tragičan događaj. Neshvatljivo je što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugačiju situaciju. U svoje ime i u ime Ministarstva izražavam najiskreniju sućut majci i obitelji. Ova obitelj je tijekom 2018. bila u nadležnom Centru za socijalnu skrb tijekom savjetovanja koje je standardni postupak kod svih obitelji koje se razvode. Došli su s unaprijed postignutim sporazumom o skrbi i više nije bilo postupanja centra. Centar nije imao ni jednu prijavu pojedinaca, majke ili bilo kojih drugih tijela, na nasilje prema majci ili djeci – rekla je.

Komentirala je i funkcioniranje sustava socijalne skrbi.

– Puno je napravljeno oko reformi sustava, Zakon o socijalnoj skrbi uskoro ulazi u javnu raspravu, kao i Zakon o udomiteljstvu. Osnovan je Nacionalni savjet za razvoj socijalnih politika u kojoj su predstavnici svih tijela, komora i udruga. Kratkoročne mjere koje smo si zadali se provode, 96 posto stručnjaka je zaposleno, kontinuirano od ožujka provodimo edukacije za stručnjake, za pružatelje socijalnih usluga i svih sudionika koji se susreću s nasiljem, posebice obiteljskim nasiljem. Danas u RH imamo 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, u šest županija smo raspisali natječaje za izgradnju novih skloništa, a tu imamo i privremena rješenja. Na mjesečnoj razini pratimo popunjenost skloništa, to je oko 50 posto, ima slobodnih kreveta. Prošle godine pustili smo u rad i Nacionalni pozivni centar gdje se 0-24 svakog dana u godini sve žrtve ili svatko tko ima sumnju na nasilje mogu javiti. Imamo protokol postupanja u slučaju nasilja i dvije izmjene kaznenog zakonodavstva. Važna je suradnja medija i svih pojedinaca, najveća odgovornost je na Vladi i jedinicama regionalne i lokalne samouprave. Ključno je da ako itko ima informaciju o nasilju, da to dojavi. Centri nisu imali nikakvu informaciju o nasilju u ovom slučaju – rekla je Mađerić.

Na pitanje novinara o slučaju Centra za socijalnu skrb u Maksimiru rekla je da se tamo provodi nadzor te će rezultati biti objavljeni kada inspekcija bude gotova, piše Jutarnji.

Tko je Harald Kopitz, austrijski monstrum koji je udavio svoje troje male djece

Tko je Harald Kopitz, austrijski monstrum koji je udavio svoje troje male djece

Share This Article