Kineska centralna banka uvela nove zabrane za kriptovalute i srušila vrijednost bitcoina

Foto: Unsplash

Kineska centralna banka objavila je ovaj tjedan kako su sve transakcije kriptovaluta u toj zemlji ilegalne i strogo zabranjene. Naglasili su kako bi bitcoin, ether i druge popularne kriptovalute mogle poremetiti kineski financijski sustav te da se koriste za pranje novca i druge kriminalne radnje. Kako do toga ne bi došlo te kako kripto ne bi oslabio i ugrozio kontrolu koji partija ma nad financijskim sustavom, donijeli su odluku čije su posljedice odmah vidljive na burzama kriptovaluta na kojima su ponovno potonuli bitcoin, ether i druge kriptovalute.

S obzirom na to da je Kina jedno od najveći tržišta kriptovaluta, jasno je da svaka odluka iz Pekinga utječe na cijelo tržište.

Kineskim bankama već je zabranjeno provoditi transakcije u kriptovalutama, a u svibnju ove godine kineski regulatori objavili su novo upozorenje svim bankama i tvrtkama za plaćanje u kojem su ih upozorili da im nije dopušteno nuditi usluge koje na bilo koji način uključuju kriptovalute. Također, udarili su i na rudarenje kriptovaluta koje je također zabranjeno.

Kako će ova odluka, zajedno s krizom oko prezaduženog Evergrandea koja je također utjecala na vrijednosti kriptovaluta, utjecati na budućnost ovog tržišta, teško je pretpostaviti. Kratkoročno, jasno, investitori su oprezni pa su neki počeli s prodajom svoje kriptoimovine, no pitanje je kako će se stvari kretati u budućnosti. Prema analitičaru Danielu Laneu, kineski potez mogao bi dovesti do disrupcije evolucije kripta, ali ne nužno na način na koji bi to mnogi željeli jer bi zabrane mogle uplašiti korisnike, dok bi se industrija mogla vratiti u podzemlje.

Usporedio je to s glazbenom industrijom nakon masovne pojave piratstva. Pokazalo se da je puno učinkovitije provoditi inovacije na tržištu, nego se boriti s piratima (ili u ovom slučaju s korisnicima kriptovaluta). Jedan od razloga obračuna s kriptovalutama, smatraju neki analitičari, jest što Kina priprema vlastitu digitalnu valutu – digitalni juan koji će, za razliku od kriptovaluta, moći kontrolirati, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article