5.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj: Očekujem da će Vlada Republike Hrvatske imati uspješnu...

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj: Očekujem da će Vlada Republike Hrvatske imati uspješnu suradnju s novom vlašću

Više od 60 milijuna Nijemaca s pravom glasa sutra odlučuje tko će voditi najjaču europsku ekonomiju.

Pred Njemačkom su povijesni i nikada neizvjesniji izbori, a sve analize ovdej vrlo su oprezne u nagoviještanju od kuda će doći novi kancelar. Hoće li biti iz redova socialdemokrata ili demokršćanske unije?

Isto tako sve karte su na stolu što se tiče postizbornih koalicija, ali ono što je sigurno je da se Njemačka nalazi na prekretnici i na kraju jedne velike ere 16-godišnje ere vladavine jedne Angele Merkel koja odlazi u političku mirovinu.

Uživo iz Berlina javio se Goran Latković koji prati izbore u Njemačkoj. Komentirao je izbore s hrvatskim veleposlanikom u Njemačkoj Gordanom Bakotom.

“Ovo je zasigurno nova era koja počinje sutra u 18 sati. Njemačka zaisigurno očekuje stabilnu vladu. Nalazi se u situaciji kada će formiranje stabilne vlade biti izrazito komplicirano, s jedne strane, a s druge strane Njemačka očekuje u jednom određenom smislu kontinuitet politike pogotovo kada je riječ o europskim politikama, zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali isto tako i određene promjene koje se tiču prije svega straha što će se dogoditi vezano uz pandemiju i gospodarski oporavak”, tvrdi Bakota.

Uživo iz Berlina javio se Goran Latković koji prati izbore u Njemačkoj. Komentirao je izbore s hrvatskim veleposlanikom u Njemačkoj Gordanom Bakotom.

“Ovo je zasigurno nova era koja počinje sutra u 18 sati. Njemačka zasigurno očekuje stabilnu vladu. Nalazi se u situaciji kada će formiranje stabilne vlade biti izrazito komplicirano, s jedne strane, a s druge strane Njemačka očekuje u jednom određenom smislu kontinuitet politike pogotovo kada je riječ o europskim politikama, zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali isto tako i određene promjene koje se tiču prije svega straha što će se dogoditi vezano uz pandemiju i gospodarski oporavak”, tvrdi Bakota.

Odlazak Angele Merkel Bakota je komentirao kako je se radi o najdugovječnijoj njemačkoj kancelarki i europskoj političarki koju se može nazvati, kako on kaže, kriznom kancelarkom. “Nemojmo zaboraviti kako je uspješno rukovodila i rješavala krizu od one financijske pa do migrantske krize pa sve do današnje situacije s pandemijom. S druge strane, njena ostavština i nasljeđe kada je riječ o Europskoj uniji je značajan”, dodao je Bakota.

Formiranje nove njemačke vlade će biti dugotrajan proces pogotovo jer će vrlo vjerojatno Njemačka po prvi puta imati tročlanu vladu i neće imati veliku koaliciju, kaže hrvatski veleposlanik. “Uobičajeno to traje nekoliko mjeseci, procjene su da će trajati do prosinca. To se može i produžiti”, objašnjava.

“Očekujem da će Vlada Republike Hrvatske imati sigurno vrlo uspješnu suradnju sa svakom izabranom njemačkom vladom. Pogotovo imajući u vidu da se njemačke stranke uglavnom slažu oko temeljnih principa europskih politika. Ne trebamo zaboraviti da je Njemačka strateški partner Republici Hrvatskoj, prvi trgovinski partner, investitor, prva u turizmu i nemojmo zaboraviti da ovdje živi više od 420 tisuća hrvatskih državljana”, kaže hrvatski veleposlanik Bakota.

Birališta se otvaraju u 8 sati ujutro, a zatvaraju u 18 sati, a već oko 20 bismo moli imati saznati kako je Njemačka glasala, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike