6.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Život u Njemačkoj sve teži: Za mnoge stanovnike čak i voće i...

Život u Njemačkoj sve teži: Za mnoge stanovnike čak i voće i povrće postaju luksuz

Zdrava hrana u supermarketu ili na tržnicama u Njemačkoj je u posljednje vrijeme znatno poskupjela. Društvena udruženja i stručnjaci za prehranu zabrinuti su zbog ovog naglog povećanja i upozoravaju na društvene i zdravstvene posljedice, piše Fenix magazin.

– Za osobe s niskim plaćama i osobe koje primaju socijalnu pomoć, voće i povrće postaju luksuzni proizvod koji si više ne mogu priuštiti zbog povećanja cijena – rekla je predsjednica društvene udruge VdK, Verena Bentele za njemački “Tagesspiegel” .

Bentele ističe kako niti socijalna pomoć mnogima više nije dovoljna da se koliko toliko zdravo hrane.

– Prema standardnoj stopi Hartz IV-a (socijalna pomoć), samo pet eura dnevno namijenjeno je hrani. To nije dovoljno za uravnoteženu prehranu. To su pokazala i istraživanja. Činjenica da je sada standardna stopa povećana za samo tri eura potvrđuje koliko vlada dosljedno ignorira vitalne potrebe ljudi s osnovnom socijalnom sigurnošću – rekla je Bentele, piše Fenix magazin.

Potrošačke cijene u Njemačkoj nedavno su naglo porasle, pa je stopa inflacije u kolovozu iznosila 3,9 posto. Trenutna visoka stopa inflacije zabrinjava mnoge ljude, ali Savezna vlada to smatra samo privremenim fenomenom jer plaće ne rastu u skladu s tim. Europska središnja banka također smatra povećanje privremenim i poziva se na brojne posebne učinke koji su uglavnom posljedica korona krize, piše Fenix magazin.

Najnovije

Još iz rubrike