17.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vulin za EU kaže da su lažovi i prijeti Prištini srbijanskom Žandarmerijom:...

Vulin za EU kaže da su lažovi i prijeti Prištini srbijanskom Žandarmerijom: Više se nikada neće dogoditi da Srbija gleda u nebo i šuti

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je jaka Srbija jamac sigurnosti Srba na Kosovu da se više nikada neće ponoviti “martovski pogrom Srba iz 2004. godine”, prenosi Tanjug.

“Kao što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, novi ožujski pogrom, da kolone izbjeglica bježe pred kamom i jamom, pred silom, a da Srbija gleda u nebo i šuti, više se nikada neće dogoditi. Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, imaju Srbiju”, naglasio je ministar Vulin u jutarnjem programu televizije Pink.

Ministar je istakao da će srbijanska Žandarmerija ispuniti svaku zapovijed predsjednika Vučića, da je “spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivirana, da obrani svoj narod gdje god je potrebno”.

Komentirajući poziv Europske unije da obje strane spuste tenziju, ministar je istakao da se flagrantno krši Briselski sporazum i naglasio da je suštinsko pitanje ima li riječ Europske unije neku težinu i vrijedi li bilo što.

“Gdje je riječ Europskoj uniji? Obični lažovi čija riječ ništa ne vrijedi i koji ne poštuju svoj potpis. Europska unija vrijedi koliko vrijedi njen potpis. Gdje je Zajednica srpskih općina, devet godina vas čekamo. Devet godina čekamo da poštuju svoj potpis, slušamo kako su svjetski faktor, a ne mogu jednog Kurtija natjerati da poštuje ono što su oni dogovorili s nama”, rekao je ministar Vulin i dodao, ako Briselski sporazum ne vrijedi, onda ne vrijedi u cjelini.

Kako je ocijenio, cilj Prištine je da se destabilizira cijela regija i da se privuče pozornost zapadnih čimbenika, da se pokaže Srbima da trebaju otići i da Albin Kurti, koji je, kako je rekao, čovjek kome nije stalo do mira i koji je opasan u svom strahu, pred lokalne izbore dobije još neki glas.

Vulin: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo

Ministar je naglasio da će Priština morati povući Rosu sa sjevera Kosova, ukoliko hoće razgovarati.

“Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Ako treba neko da se igra silom, Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika. Ali mi to nećemo, zato što smo odgovorni i vodimo računa o svakome tko živi na prostoru autonomne pokrajine Kosova i Metohije”, istaknuo je ministar Vulin i naglasio da Srbija želi mir na prostoru južne pokrajine.

Na konstataciju da Kfor nije reagirao na ponašanje Prištine, ministar je naveo da je riječ o NATO formaciji, koja je stvorila nezavisno Kosovo.

Ocijenio je da je Srbija pod Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem napravila povijesnu grešku kada je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dopustila da se umjesto Unmika, koji je ima status neutralnosti, na Kosovo uvede Euleks, prenosi Kosovo online.

Četvrti dan prosvjeda kosovskih Srba: Podigli šatore, stigla im i drva za grijanje

VIDEO Opet kuha na sjeveru Kosova: Srbi s više od 400 vozila stigli na prijelaze Jarinje i Brnjak, napravljena blokada

Najnovije

Još iz rubrike