3.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ugledni psihijatar o slučaju Buljan-Flander i H-altera: Živimo u medijsko-političkom matrixu

Ugledni psihijatar o slučaju Buljan-Flander i H-altera: Živimo u medijsko-političkom matrixu

Poznati psihijatar i najdoktor Herman Vukušić oglasio se na fb-u oko slučaja Gordane Buljan Flander i portala H-alter:

“ŽIVIMO U MEDIJSKO-POLITIČKOM MATRIXU

Jučerašnja medijska hajka na sudsko Rješenje kojim se portalu H-alter zabranjuje daljnje pisanje o prof. Gordani Buljan, a na koju se nadovezala plejada političkih aktera u lovu na jeftine poene po meni je usporediva samo još sa slučajem HVIDR-e i lista “Osječki dom” iz 2002. godine.

Tada je taj list pod parolom “brige o poreskim obveznicima” objavio popis od 3333 ratna vojna invalida sa područja osječko-baranjske županije, uključujući i iznose njihovih mirovina, kao i stupnjeve tjelesnog oštećenja.

Na to je reagirala osječka HVIDR-a i blokirala tiskaru u kojoj se list štampao, a blokada je prekinuta nakon do tada neviđenog medijskog pritiska kako ta blokada predstavlja “ukidanje medijskih sloboda i prava javnosti na istinu”.

Kao i u slučaju prof. Flander, u cijeli se slučaj promptno angažirao i sam vrh Hrvatskog novinarskog društva, čiji je tadašnji predsjednik osobno otišao u Osijek da se tamo bori za “medijske slobode”.

Naravno, na sve se nadovezala kamarila političkih lešinara koja je iz osobnih samopromocijskih interesa dala za pravo medijima da branitelje javno pribiju na stup srama.

Danas, osam godina nakon što smo postali punopravna članica EU svima je jasno da se takovi podaci ne smiju objavljivati i da predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih sloboda i ustavnih prava, a u međuvremenu je i znanstveno dokazana činjenica da su takove “medijske slobode” u slučaju braniteljske populacije doprinijele njihovoj visokoj stopi samoubojstava.

U slučaju prof. Gordane Buljan Flander zazivanje “medijskih sloboda” i prava javnosti na “istinu” jučer se moglo čuti i od strane samog vrha hrvatske države, između ostaloga i od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek:

“Načelni stav je da mi nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome UNAPRIJED ZABRANILO (moj caps) nekome da o nečemu piše. Svaki prijepor oko tekstova u medijima treba rješavati sukladno o Zakonu o medijima. Demantij, pa eventualno sudski spor. Na ovakav način zaustaviti novinara ili novinarku da dalje piše to mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”.

Problem kod ove izjave, kao i kod svih onih koji su komentirali sudsko Rješenje a da ga nisu niti pročitali, leži u činjenici da se istim ne zabranjuje pisanje unaprijed, već DALJNJE pisanje od strane portala koji je u svojim dosadašnjim tekstovima po mišljenju suda bio pristran i neobjektivan, te kao takav nanosio štetu ugledu Poliklinike i prof. Flander osobno.

Meni je začuđujuće da se i pojedini pravni stručnjaci iščuđavaju ovakovoj odluci suda, pa ih ja ovim putem upućujem neka malo istraže pravne reperkusije pojma “blaćenje” (engl: slander) u anglo-saksonskom pravu i većini (starijih) članica EU.

Ako im je to teško, evo im u nastavku teksta link ureda kalifornijskog državnog tužioca, pa neka vide kako se ovakove situacije tretiraju u drugim državama:

https://www.attorneygeneral.jus.gov.on.ca/eng…/pub_ban.php#
Na koncu, ali nikako i najmanje važno, izjava ministrice Obuljen-Koržinek dobiva pak malo drugačije konotacije ako se sagleda u svjetlu podataka koje je jutros objavio portal dugopolje.org, a gdje se vidi da je ona gotovo nečitanom portalu u 2020. godini dala skoro 900.000 kuna novaca poreznih obveznika…..

https://dugopolje.org/tko-je-i-kolika-je-citanost…/ “, napisao je

Buljan Flander u emisiji uživo podnijela neopozivu ostavku, Tomašević ju je zvao danas

Trebamo li (odmah) spaliti Gordanu Buljan Flander

Sloboda samo našima: Glavni urednik H-altera govori o cenzuri i slobodi medija, ali se uredno obrecne na medij koji mu ideološki ne odgovara

Najnovije

Još iz rubrike