8.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Šef Imunološkog zavoda: Nemamo tehnologiju za proizvodnju cjepiva protiv covida

Šef Imunološkog zavoda: Nemamo tehnologiju za proizvodnju cjepiva protiv covida

O budućnosti Imunološkog zavoda u Novom danu govorio je ravnatelj te ustanove Vedran Čardžić.

U Brezju kod Svete Nedelje država planira izgraditi novu tvornicu Imunološkog zavoda. “Planovi postoje, puno je pravnih problema i koraka koji se ne mogu preskočiti, kako bismo došli do toga da država krajem godine ili početkom iduće u potpunosti preuzme imovinu i obveze društva, koje iznose oko 120-130 milijuna”, rekao je.

Vjeruje da će za samu izgradnju tvornice biti potrebno oko godinu dana, a potom još godina za implementaciju svih procesa. Nada se da bi nova tvornica mogla biti gotova za tri do četiri godine.

“Dosta se priča o plazmi, čak se plasira teza da plazma propada – postoji Nacionalni plan kako osigurati proizvode iz plazme, sve što se sada radi s plazmom radi se striktno po tom planu. Plazma je na naki način nusproizvod prerade krvi. Transfuzijski centri prikupljaju plazmu, bolnice imaju potrebe za jednom količinom plazme, a to što ostaje mi kao Imunološki zavod prikupljamo uz određenu naknadu od transfuzijskih centara i isporučujemo ju odabranom frakcionatoru. Frakcionator ju prerađuje i vraća u obliku gotovih proizvod samo u RH”, kaže Čardžić.

Ipak, za svoje potrebe nemamo dovoljno gotovih proizvoda, poput imunoglobulina. “Da bismo imali dovoljno svoje plazme trebalo bi oko 55 tisuća litara. U Hrvatskoj se godišnje prikupi do 25 tisuća”, rekao je, naglasivši da cijela Europa nema dovoljno plazme, dok oko 60 posto svjetskih potreba za plazmom podmiruje SAD.

Procjenjuje da će za novi Imunološki zavod trebati oko 240 ljudi, kazavši kako neće trebati samo stručnjake, već i kadar koji brine o životinjama te laboratorijske tehničare.

Imunološki zavod ponovno će proizvoditi zmijski protuootrov.

Godišnje je u Hrvatskoj između 50 i 70 zmijskih ugriza. “Već sad imamo upite za oko tisuću doza. Neće to svake godine biti tolika potražnja. Dovoljna je prva godina da otplatimo investiciju i da imamo svoj proizvod”, kaže.

Za proizvodnju cjepiva protiv covida mi nemamo tehnologiju i trebali bismo imati strateškog partnera, ističe. “Srbija će proizvoditi po ruskoj tehnologiji, to nije mRNA tehnologija. mRNA tehnologiju ne možete samo tako stvoriti, morate imati prethodno iskustvo od šest, sedam godina da biste je mogli primijeniti. Iluzorno je za očekivatio da bismo mi to mogli razvijati. Ali raditi s nekim u strateškom partnerstvu, da”, rekao je, dodavši kako su zasad velika pitanje kako će se ta tehnologija razvijati u budućnosti.

Najnovije

Još iz rubrike