3.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Izumiteljica cjepiva AstraZeneca : Već živimo s četiri različita koronavirusa i na...

Izumiteljica cjepiva AstraZeneca : Već živimo s četiri različita koronavirusa i na kraju će i covid postati jedan od njih

Žena koja je stvorila Oxfordsko cjepivo rekla je da ne postoji velika vjerojatnost da će covid mutirati u smrtonosniju varijantu i da će na kraju najviše sličiti običnoj prehladi.

Profesorica Dame Sarah Gilbert rekla je kako “nema mnogo prostora da ovaj virus uspije potpuno izbjeći imunitet, ali će i dalje biti vrlo zarazan virus”.

Kaže kako virusi imaju tendenciju “postati manje zarazni dok cirkuliraju” kroz populaciju, dodajući: “Nema razloga misliti da ćemo imati zarazniju verziju covida”.

Dama Sarah rekla je da će virus koji uzrokuje covid-19 na kraju postati poput ostalih koronavirusa koji cirkuliraju kroz populaciju i uzrokuju prehladu, piše Daily Mail.

Njezini su komentari uslijedili kad je profesor Chris Whitty upozorio da će se gotovo sva necijepljena djeca u nekom trenutku u budućnosti zaraziti covidom, a oko polovica mladih već je zaraženo.

Govoreći na seminaru Kraljevskog društva za medicinu, Dame Sarah je rekla da već živimo s četiri različita koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih.

“Samo je pitanje koliko će vremena trebati da se tamo stigne i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli”, dodala je.

Ova 59-godišnjakinja vodila je tim na Institutu Jenner Sveučilišta Oxford koji je stvorio cjepivo protiv virusa Oxford-AstraZeneca covid-19, najraširenijeg cjepiva na svijetu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike