17.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Carinica o dijeljenju mita: Prvo sam odbila pa su me zvali Majka...

Carinica o dijeljenju mita: Prvo sam odbila pa su me zvali Majka Tereza. Objasnila i što je “traka tri eura”

Nedavno je javnost doznala za skandal o traženju mita na graničnom prijelazu Slavonski Šamac. Tamo su dvije carinice, tražeći mito, nagovarale putnika da ode na obližnji bankomat, podigne novac i donese im ga. Ako ne želi da ga se kazni za carinski prekršaj.

Carinica je za Telegram ispričala kako je zbog tog događaja u Područnom carinskom uredu Osijek, nadležnom i za granični prijelaz u Slavonskom Šamcu, nastala prilična frka. Pročelnik Berislav Leko i njegov zamjenik Hrvoje Čović užurbano su počeli s premještanjem carinika.

Odluka o tome da se carinike premješta s jednog graničnog prijelaza na drugi postojala je i ranije, a cilj je trebao biti da se ne stvaraju povezane skupine koje bi mogle koruptivno djelovati.

”Znam od ranije kako su neki lili gorke suze kada su premješteni s Bajakova”, rekla je Telegramova sugovornica koja godinama radi carinske poslove na graničnim prijelazima.

Kad je počela raditi čula je za ”traku tri eura” u carinskom žargonu, koja je kaže i danas ostala, samo se tarifa povećala i sada iznosi 10 eura. Toliko plaćaju vozači kamiona da bi manje čekali ili da bi im se progledalo kroz prste ako voze i robu koja nije deklarirana, a to mnogi čine. Uz redovni teret, prevoze PVC stolariju, kućanske aparate, kavu, cigarete, odjeću…

Kad je počela raditi na carini, svjedoči carinica, već prvu večer na kraju smjene pozvali su je na podjelu plijena. Bio je običaj da se novac skupljen na ”traci tri eura” međusobno dijeli kako bi svi bili podmićeni i o svemu šutjeli. Odbila je uzeti svoj dio, pa su je izolirali i podrugljivo nazivali Majka Tereza.

Kasnije, izložena pritiscima, pristala je uzeti dio tako skupljenog novca, ali ga, tvrdi, nije zadržavala za sebe. Donirala je na crkvi, siromašnoj obitelji, stradalima u Petrinji…

Objašnjava kako u ”traci tri eura” nema otvorenog traženja mita, već da se radi o malim darovima vozača koji su zadovoljni kad carinici brže rade svoj posao, kada ne idu na pauzu, pa su čekanja na granici kraća. Skupi se tako u jednoj smjeni i do 150 eura.

Jedan kolega, kaže, rekao je kako se osjeća jadno kada na kraju smjene primi dio tako skupljenog novca, ali, kaže, bijesan je što su plaće carinika bijedne.

U pismu od 16. rujna ove godine pročelniku i pomoćniku Područnog carinskog ureda u Osijeku u ime Sindikata državnih službenika i namještenika uputio povjerenik Mijo Adamčević.

”Reći ćete plaća carinika je velika, a ja ću vam reći da je ona smiješna u odnosu na ono što oni rade i kako trebaju biti nagrađeni za taj rad. Pogledajte službe za čistoću po gradovima. Pogledajte kolike su im božićnice i regresi, kolike su im otpremnine. Pogledajte da li u Hrvatskim šumama uplaćuju zaposlenicima određene iznose mjesečno u treći mirovinski stup”, napisao je sindikalni povjerenik Adamčević svojim neposrednim šefovima.

Telegramova sugovornica pojasnila je opseg primanja mita na graničnom prijelazu.

”Tu se tarifa zna, od 50 do 100 eura po autobusu. Ako vama kažem da ima dana kada u jednoj smjeni graničnim prijelazom prođe i šezdesetak autobusa, sami izračunajte koliko je to novca”, rekla je.

I dodaje kako financijski moćniji prijevoznici sami plate ”tarifu za brzi prijelaz”, dok one siromašnije novac skupljanju od putnika. A svima je u interesu što prije prijeći granicu, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike