5.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zašto je za ukusnu tjesteninu ključno posoliti vodu prije kuhanja?

Zašto je za ukusnu tjesteninu ključno posoliti vodu prije kuhanja?

Jedan od osnovnih koraka prilikom kuhanja tjestenine je soljenje vode u kojoj ćete skuhati tijesto. Ako ste ikada zaboravili na taj korak, vjerojatno ste primijetili da okus tijesta nije baš dobar te ga ne može popraviti čak ni najukusniji umak.

Tradicionalni recepti nalažu soljenje vode prije kuhanja tjestenine, no što o toj temi kažu istraživanja? Znanstveno govoreći, postoji samo jedan valjan razlog za soljenje vode za tjesteninu – na taj način se ravnomjerno zasoli svaki komad tijesta, izvana i iznutra. U kulinarskim školama kuhare se podučava začinjavanju jela pomalo, od prvog koraka, jer to pojačava svaki sastojak i stvara postupne, složenije okuse. Ista se filozofija primjenjuje pri kuhanju tjestenine gdje soljenje vode predstavlja postavljanje temelja za odličan obrok, piše tportal.

Što se tiče količine soli, većina stručnjaka preporučuje oko 6 grama soli na nešto malo manje od 4 litre vode ili na 450 g tjestenine. Nakon što se sol otopi voda za kuhanje tjestenine trebala bi biti lagano zasoljena, nikako prejako slana. Ta količina soli nije zabrinjavajuća. Naime, tjestenina neće upiti cijelu količinu soli. Procjenjuje se da 450 g tjestenine apsorbira samo oko četvrtinu te količine soli.

Kuhinjska sol, košer sol, morska sol … bilo koja od ovih vrsta soli bit će dobar izbor, no izbjegavajte jodiranu sol jer će tjestenini dati loš okus. Ako koristite sol čije zrno je sitnije od košer soli, prvo dodajte žlicu soli pa dodajte još malo po ukusu.

I za kraj, kada savršeno kuhanu tjesteninu pomiješate s umakom, nemojte odmah bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Škrobna, slana voda od tjestenine čarobni je dodatak koji će vašem jelu dati okus baš poput onog iz restorana, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike