6.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Prosvjed sindikata: Ucjene i prijetnje zbog necijepljenja; Rade "3 u 1"...

VIDEO Prosvjed sindikata: Ucjene i prijetnje zbog necijepljenja; Rade “3 u 1” – posao medicinske sestre, liječnika i spremačice

U središtu Zagreba održava se prosvjed Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Žele upozoriti, kako kažu, na dugogodišnje probleme koji su proizašli iz nerazumijevanja Ministarstva zdravstva, Vlade i sindikata, a riječ je, među ostalim, o neadekvatno plaćenom prekovremenom radu i radu na blagdane, sistematizaciji radnih mjesta, ucjenama i prijetnjama zbog necijepljenja. Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar koji je rekao da je on legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama, piše HRT.

S prosvjeda:

Draženka Jambrušić, medicinska sestra koja radi u jedinici intenzivnog liječenja u OB Bjelovar rekla je da je došla tražiti prava svih sestara.

– Tražim zakon da radimo po svim pravilima struke jer nam sada to nije omogućeno. Nedostaje 8000 sestara u sustavu, koeficijenti nisu priznati, diplome se ne priznaju kako treba, rekla je, između ostalog.

Žele ukazati na što više nepravilnosti u zdravstvenom sustavu. Također ističu da bi trebali imati beneficirani radni staž kako bi se zadržale medicinske sestre u Hrvatskoj. Smatraju, između ostalog, da se puno problema gura pod tepih. Ističu da su male plaće i da rade “3 u 1”: posao medicinske sestre, liječnika i spremačice.

Marko Rubeša, medicinski tehničar na prosvjedu je zbog lošeg koeficijenta.

– Nadam se da će nam se popraviti koeficijenti i da ćemo dobiti veću plaću. Nisam cijepljen i smatram da su covid potvrde od 1. listopada ucjena, rekao je.

Na prosvjed se osvrnuo i resorni ministar koji je rekao da je prosvjed legitiman, ali da nema mjesta manipuliranju činjenicama.

Jutros je iz Ministarstva zdravstva poručeno da nitko nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje, ali da su dužni poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska virusa i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu.

Današnji sindikalni protest dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i zahtijeva prava zaposlenika, ali nema mjesta manipuliranju činjenicama, ističe ministar zdravstva Vili Beroš, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike