17.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Obuljen o zabrani pisanja: Ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom...

Obuljen o zabrani pisanja: Ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je odluku Općinskog suda u Zagrebu da zabrani novinarki Jeleni Jindra i portalu h-alter daljnje pisanje o Poliklinici za zaštitu zdravlja djece i mladih i njenoj ravnateljici Gordani Buljan Flander.

“Načelni stav je da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezan za tekstove u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima. Na ovakav način zaustaviti, ako je točno to što se prenosi, novinara da dalje piše mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”, kaže ministrica.

“Ne mogu i ne smijem komentirati konkretan slučaj. Nisam još stigla pročitati tu odluku. Mi smo pokrenuli i radnu skupinu koja se bavi slap tužbama. Tu si i suci i novinari i predstavnici nakladnika, mi imamo dobro posložen uakonski okvir. Pokazuju se problmei u interpretaciji i odlukama i vjerujem da ćemo kroz proces rada na smanjivanju tog fenomena, i u suradnji s pravosudnom akademijom, onemogućiti ovakve situacije”, govori ministrica.

Na pitanje što ovo govori o Poliklinici ministrica kaže: “Ne mogu komentirati instrumente koje ljudi koriste kako bi zaštitili sebe ili instituciju koju zastupaju. Na svakom je pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje. Mogu samo reći da mi je neprihvatljivo da netko unaprijed onemogući novinaru da piše.”

“Koliko znam o tome resoru, on je zaista vrlo složen i radi se o vrlo osjetiljivim pitanjima. Kolegica Murganić je znala reći da u njenom resoru nema lijepe situacije”, govori na pitanje o sustavu socijalne skrbi i dodaje da se treba “suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova dok oni koji su nadležni sve ne provjere”, piše N1.

Sud zabranio portalu H-alter nastavak objavljivanja tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih: To je cenzura

Ovdje ćete naći tekstove zbog kojih je Sud zabranio pisati o Poliklinici

Najnovije

Još iz rubrike