6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vremenska prognoza: Djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku

Vremenska prognoza: Djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku

Prvi dan kalendarske jeseni koja nastupa danas 22.09 .2021. u 21:21 obilježit će djelomice sunčano a na Jadranu vjetrovito vrijeme.

Vremenska situacija nad našim krajevima pod utjecajem je anticiklone nad zapadnom Europom, koja se sporo premješta prema istoku, i ciklone nad istočnom Europom koja se popunjava i slabi. Atmosfersko strujanje po visini je sjevernog smjera te nad naše krajeve struji hladniji nestabilan zrak. Jaka ciklonalna aktivnost je nad sjevernim Atlantikom, ali njezin utjecaj na vrijeme u našim krajevima osjetit će se tek krajem vikenda.

Vedra noć i hlađenje podloge poguju formiranju magle uz rijeke i u dolinama unutrašnjosti. Jutarnje temperature zraka bile su u unutrašnjosti od 3 do 10, a na Jadranu od 13 do 18, uz jaku buru na sjevernom Jadranu i tramuntanu na srednjem i južnom Jadranu.

Danas će nakon dizanja magle i u krajevima gdje magle nije bilo prevladavati djelomice sunčano uz umjerenu naoblaku. Prijepodne će sa sjevera u Podravini, Slavoniji i Baranji doći do prolaznog naoblačenja te je mjestimice moguća slaba kiša. Već rano poslijepodne kiša će prestati i razvedrit će se.

Anticiklona i sjeverno strujanje uzrokuju buru koja se sa sjevernog premještati prema srednjem i južnom Jadranu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 17 do 20, u planinskim krajevima oko 10. Na Jadranu uz obalu i u priobalju temperature će biti od 22 do 25 a na otocima oko 26ºC.

Do kraja tjedna prognoziramo stabilno, sunčano vrijeme uz postupan porast dnevnih temperatura. Na Jadranu će bura od četvrtka oslabiti i zapuhat će vjetrovi dnevne cirkulacije uz poslijepodnevni maestral.

Temperatura mora od 22 do 25ºC, osim uz obalu na mjestima gdje su izražene vrulje koje su nakon kiše koja je pala početkom tjedna bogate vodom pa tamo prognoziramo temperaturu mora od 19 do 20ºC, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike