12.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pedijatar osuđen za smrt dječaka Roka zasad neće u zatvor: Nakon dvije...

Pedijatar osuđen za smrt dječaka Roka zasad neće u zatvor: Nakon dvije odgode izvršenja kazne, pojavili su se novi dokazi

Zadarskom pedijatru dr. Darku Radmanu (71) drugi je put odgođeno izvršenje jednogodišnje kazne zatvora zbog odgovornosti za smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova koji je 16. veljače 2015. godine preminuo od posljedica šarlaha.

Izvršenje kazne zatvora odgođeno je zbog zdravstvenih razloga, odnosno liječničkih pretraga koje ovaj umirovljeni zadarski pedijatar mora obaviti.

Prvu odgodu izdržavanja zatvorske kazne dr. Radman je dobio prošle godine. Kaznu je trebao početi služiti 20. studenoga, ali je zbog zdravstvenih razloga Županijski sud u Zadru prihvatio njegovu molbu i odgodio izvršenje na četiri mjeseca.

Dr. Radman je prvi liječnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu za liječničku pogrešku, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, 9. srpnja ove godine Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu dr. Radmana za obnovu kaznenog postupka koju je zatražio prošle godine na temelju novih dokaza. Sudbina primarijusa Radmana tako će se opet naći u rukama izvanraspravnog vijeća Općinskog suda, koje će drugi put razmatrati postoji li dovoljno elemenata za pokretanje novog postupka protiv njega, ovaj put na temelju novih dokaza koji idu u prilog Radmanovoj nevinosti.

Kao ključni dokaz za traženje obnove postupka dr. Radmanu je poslužilo medicinsko vještačenje Sveučilišta u Splitu prema kojem se ne može sa sigurnošću utvrditi postojanje uzročno-posljedične veze dječakova liječenja od strane dr. Radmana i ishoda liječenja. Splitski eksperti nisu sa sigurnošću mogli utvrditi da je dječak tijekom pregleda dr. Radmana imao prisutne simptome ili znakove bolesti koji bi zahtijevali upućivanje na bolničko liječenje. Isto tako, nije nedvojbeno utvrđeno da bi promjena terapije presudno utjecala na ishod bolesti, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike