4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prosvjed zbog koncepta "otuđenja od roditelja"

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prosvjed zbog koncepta “otuđenja od roditelja”

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u zagrebačkom hotelu Westin se održava konferencija “Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”. Uoči konferencije aktivistice su prosvjedovale zbog takozvanog koncepta “otuđenja od roditelja”, odnosno, kako tvrde, “kvaziznanstvenog pristupa koji provodi Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba”, piše HRT.

– Ovdje smo danas zato što želimo ukazati na vid sustavnog institucionalnog nasilja nad ženama, otuđenje od roditelja, odnosno “parental alienation”, koji je u Hrvatskoj u zadnje vrijeme dosta prokazan kroz seriju tekstova Jelene Jindre za H-alter, gdje je prokazano da se radi o jednom sustavnom mehanizmu koji je, ne samo u Hrvatskoj nego i globalno, prepoznat da se koristi kao mehanizam ušutkavanja žrtava obiteljskog nasilja, žena i djece, kazala je za HTV jedna od aktivistica Lana Bobić.

Kazala je i kako su povodom svega organizacije civilnog društva, udruge koje rade sa ženama žrtvama nasilja, poslale pismo sa svojim zahtjevima prema ministarstvima i Gradu Zagrebu. U njemu, kaže, upozoravaju na ovaj opasan i štetan koncept.

Aladrović: Provjerit ćemo žalbe

– Sa samim problemom smo više upoznati unazad možda mjesec dana, unutar relativno kratkog vremena je ova tema dignuta na razinu veće zastupljenosti u medijima i moram priznati da su se tek u tom trenutku mogle vidjeti pritužbe na rad konkretne poliklinike, komentirao je u srijedu resorni ministar Josip Aladrović upitan o prosvjedu aktivistica.

– Imamo informacije da se određeni korisnici usluga ove ustanove žale. Provjerit ćemo u vrlo kratkom periodu od čega se te žalbe sastoje, rekao je ministar ustvrdivši da se radi o medijski zastupljenoj temu “u kojoj otprilike dvije strane imaju sasvim različite stavove”.

– Relativno nedavno smo imali situaciju koja je poprilično medijski aktivna. Na temelju intervjua imali smo određene podatke koji impliciraju da se u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu i Centru za posebno skrbništvo nisu odvijale stvari sukladno svim procesima i procedurama i nisu se odvijale na način kako bi to bilo zadovoljavajuće. Mi smo isti dan praktički pokrenuli izvanredni upravni nadzor. On radi kontinuirano na slučaju, neću pretjerati ako kažem da radi gotovo 24 sata dnevno. Sve zakonske mogućnosti koje imamo, a to su prije svega upravni i inspekcijski nadzor, mi ćemo pokrenuti prema svim onim tijelima prema kojima to možemo. Na svako inzistiranje naših korisnika koji izraze nezadovoljstvo, opravdano ili neopravdano, mi zaista reagiramo. Na kraju krajeva, i podaci to pokazuju, u posljednjih osam mjeseci imamo četiri puta više inspekcijskih nadzora nego što smo ih imali u proteklim godinama, rekao je ministar.

– Kod ovakvih slučajeva u kojima imamo klinike koje se bave zaštitom djece izrazito je bitno napomenuti, i to podcrtati – da je ovdje interes djeteta na prvom mjestu, poručio je, dodavši kako u ministarstvu čine sve što je u njihovoj moći kako bi provjerili rad svih ustanova nad kojima imaju nadležnost.

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999., kada je u zgradi Općinskoga suda u Zagrebu Mato Oraškić usmrtio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić, koja je zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj parnici, suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Jutros su ispred zgrade suda vijence položile predsjednica i članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Mimohodom i puštanjem u zrak crnih balona Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je i u Puli. U posljednjih 25 godina u Istri su ubijene 23 žene, a zabilježeno je i 17 pokušaja ubojstva. U 15 godina Sigurna kuća Istra zbrinula je više od 360 žena. Zabrinjava pak to što nasilje nad ženama postaje sve brutalnije, a jedan od razloga svakako je preblaga kaznena politika, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike