13.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zagreb traži glasnogovornika i dva nova pročelnika, ide i novi natječaj za...

Zagreb traži glasnogovornika i dva nova pročelnika, ide i novi natječaj za aute

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je u predvorju Gradske uprave konferenciju za medije.

Tomaševićeva zamjenica, Danijela Dolenec, na pressici je rekla da se otvaraju novi natječaji, na kojima se traže dva pročelnika i glasnogovornik.

“Otvaramo natječaj za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba, zadužen je za kompletnu komunikaciju prema javnosti, mora imati četiri godine iskustva, aktivno poznavanje barem jednog stranog jezika”, rekla je Dolenec.

Također, Gradski ured za prostorno uređenje traži pročelnika, a natječaj je raspisan i za Zavod za zaštitu spomenika.

Natječaji se formalno raspisuju sutra, bit će u četvrtak vidljivi u Narodnim novinama, a otvoreni su do 7. listopada.

Osniva se i radna skupina za financije Grada Zagreba. Funkcija je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća. To je savjetodavna funkcija. Ona ima i vanjske članove. Ja sam predsjedavajuća, članica je pročelnica za financije i njena pomoćnica, vanjski članovi su Damir Bakić i Boris Lalovac. Radi se pro bono, rekla je Dolenec.

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet rekao je da su mobilni timovi od 20. srpnja obradili 2.992 zahtjeva kad je u pitanju obnova nakon potresa.

Predstavio je i europski projekt Potresni rizik, kojim se popisuju zgrade u razvoju u smislu potresnog rizika. Stvaranje baze podataka omogućit će analizu zgrada. Građani će samoupisom na stranicama www.potresnirizik.zagreb.hr pomoći u sakupljanju podataka za bazu, rekao je Korlaet.

Tomašević je rekao da se nastavljaju natječaji za uprave gradskih poduzeća. “Nakon što smo raspisali članove za tri člana Uprave u Holdingu, raspisali smo i natječaj u ZET-u, i danas raspisujemo natječaj za Upravu Zagrebačkog velesajma, trećeg najvećeg gradskog poduzeća. Uvjeti će biti isti kao i za članove drugih poduzeća”, rekao je gradonačelnik.

Tomašević je rekao da je poništen prethodni natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu.

“Sad traje postupak za nabavu 50 automobila, procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine. Napravili smo I izračun je li dnevni najam bolji ili ne. Novost je da će otprilike pola tih automobila biti na hibridni ili električni pogon. U tom smislu naša uprava, koja želi promovirati zelenu javnu nabavu, želi na neki način mijenjati i korištenje automobila. To isto ima uštede što se tiče goriva”, rekao je Tomašević, dodavši da je sutra Dan bez automobila i pozvao sve koji žele da se priključe biciklijadi.

Novinari su zagrebačkog gradonačelnika upitali o natječaju za biootpad na kojem je najjeftiniju ponudu dao Petar Pripuz i hoće li ga poništiti.

“Ne mogu detaljno komentirati jer je natječaj u tijeku. Raspisali smo natječaj jer Grad u ovom trenutku to ne može sam. Snalazimo se kako znamo. Dugoročno rješenje je kompostana u vlasništvu Grada Zagreba, i tu mislimo aplicirati na europske fondove. Povjerenstvo pregledava dokumentacije poduzeća koja su se javila na natječaj. Vjerujem da će odluka biti u roku do mjesec dana”, rekao je Tomašević.

Na pitanje hoće li se zbog Petra Pripuza poništiti natječaj, Tomašević je ponovio da Zagreb to ne može raditi sam i da treba natječaj za biootpad. “Već sam rekao, raspisali smo natječaj, dok grad nema kompostanu, potrebna nam je suradnja. Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, donijet ćemo odluku i izabrati najpovoljniju ponudu”, rekao je Tomašević.

Govoreći o Festivalu slobode, koji je održan u Zagrebu, Korlaet je rekao da su na Trgu bana Jelačića bili predstavnici Stožera Grada Zagreba, kao i policija. “Policijski načelnik PU zagrebačke izvijestio me je da se pregledavaju snimke. Kao što znate, skup nije bio prijavljen. Prijavu je trebalo napraviti na vrijeme”, rekao je Korlaet.

Tomašević je istaknuo da Grad ne daje dozvole za javna okupljanja, nego da to radi policija, a da je na Gradu da koordinira s policijom.

Komentirao je i žičaru.

“Trebali smo jučer imati sastanak ministar Butković i ja, ali nismo. Čekamo novi termin. Odvija se komunikacija da riješimo problem. Paralelno, idemo dalje s javnim natječajem. Žičara svako malo mora raditi kako bi se jamstveni rok poštivao. ZET radi na natječaju”, rekao je Tomašević.

“S ministrom prometa pričat ćemo o korištenju sredstava EU-a, nisam sretan kako je žičara izvedena, koliko je koštala, preko 100 milijuna eura, dosta financijski opterećuje ZET”, rekao je Tomašević.

Upitan o evenutalnom poskupljenju obroka u školama i vrtićima, Tomašević je rekao da se to nije razmatralo niti da je to namjera, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike