Veliki pad vrijednosti kriptovaluta: Je li ovo razlog zašto su potonuli bitcoin i ether?

Foto: Unsplash

Svima je jasno kako je ulaganje u kriptovalute nestabilno i riskantno te da se u kratko vrijeme investicija može udvostručiti, ali se isto tako brzo može i istopiti. Tržište je volatilno i često se čini kao da nema pravila koja utječu na pad i rast valuta, no svejedno je želja za brzom zaradom ili nadom kako je dugoročno ipak riječ o ulaganju koje će završiti u zelenom jača od opreza pri ulaganju u kripto.

No isto tako svi koji ulažu u kripto, pogotovo oni koji su investirali veće svote novaca, moraju biti svjesni da će povremeno doći do brzog i velikog pada vrijednosti kriptovaluta s kojim u dan-dva mogu nestati tisuće ili čak milijun kuna/eura/dolara uloženih u bitcoin, ether ili cardano. Upravo sada svjedočimo takvom razdoblju u kojem su se kriptoburze opasno zacrvenile, dok je gubitak vrijednosti kriptovaluta dvoznamenkast.

Razloge za ovaj pad, pretpostavljaju neki analitičari, treba tražiti u – Kini. Naime, problemi s nekretninskim divom Evergrande uzrokovali su potrese na svjetskim burzama te financijski svijet s nestrpljenjem čeka ishod drame s prezaduženom kompanijom čiji su prihodi prošle godine bili veći od sto milijardi dolara. S obzirom na to da država vjerojatno neće spašavati ovu kompaniju, na internetu možemo naići čak i na usporedbe s urušavanjem Lehman Brothersa s kojim je počela velika financijska kriza 2008. godine.

Do takvog scenarija, nadamo se, ipak neće doći, a bit će zanimljivo pratiti kako će se dalje kretati tržište kriptovaluta, odnosno hoće li se, neovisno o posrnuloj kineskoj kompaniji, oporaviti. Npr. predsjednik El Salvadora Nayib Bukele uvjeren je kako je ovaj pad vrijednosti zapravo velika prilika za sve investitore pa je njegova država kupila 150 novih bitcoina, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article