6.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo su stvari koje trebate jesti i piti da izbjegnete zatvor

Ovo su stvari koje trebate jesti i piti da izbjegnete zatvor

Zatvor je čest probavni problem i vrlo je neugodan.

Američko društvo gastroentereloga definira zatvor kao “neredovito obavljanje nužde, manje od tri puta tjedno ili bolno obavljanje nužde, tvrdu stolicu ili osjećaj da niste dovršili nuždu. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za dijebetes, probavu i bolesti bubrega oko 63 milijuna Amerikanaca žali se na neki oblik zatvora.

Poznato je da je sretna utroba zdrava probava. Iako zatvor može biti povezan s mnogo ozbiljnijim medicinskim stanjima, poput sindroma iritabilnog crijeva, mnogo češće je rezultat naših prehrambenih navika. Dobra je vijest da nije tako teško početi jesti hranu koja će vam pomoći u redovitom obavljanju nužde. Potrebno je samo neko vrijeme, piše Real Simple.

“Ako dva tjedna budete uporni u mijenjanju navika, vjerojatno ćete vidjeti promjene”, kaže geastroenterologinja Sanaa Arastu. Ako se stvari ne promijene u dva tjedna nakon što ste promijenili prehranu, obratite se liječniku jer bi se moglo raditi o stvarima koje se ne mogu riješiti samo prehranom.

Želite početi redovito obavljati nuždu? Ovo su stvari koje će vam pomoći u tome:

Tekućina, tekućina, tekućina! Svi znamo kako je dovoljan unos vode u organizam važan za mnoge stvari, od elastičnosti kože do izbacivanja toksina, ali voda je uz sve to i ključ redovite probave.

“Što više vode pijete, to bolje za vaša crijeva”, kaže dr. Arastu.

“Ako ste dehidrirani, vaše tijelo apsorbirat će vodu kroz crijeva – tako završite sa suhom, tvrdom stolicom. Ako pijete dovoljno vode, tijelo je ne mora uzimati iz crijeva”, objašnjava.

Ona svojim pacijentima savjetuje da piju oko dvije litre vode dnevno.

Voda je važna i kad govorimo o probavljanju vlakana. Bez vode, ni vlakna ne mogu obaviti svoj posao.

Kada govorimo o vlaknima, morate voditi računa o tome kakva vlakna unosite u organizam.

“Vlakna potiču prolazak hrane kroz probavni sustav”, kaže dijetetičarka Laura Wilson. Dnevno želite unijeti 25 do 30 grama vlakana u organizam.

“Ako unosite previše vlakana, možete se osjećati napuhnuto, zato počnite s 20 grama u prvom tjednu i povećavajte količinu kasnije. Pripazite da povećate i unos vode”, govori.

U kojoj se hrani vlakna nalaze? Priorodno ih nalazimo u žitaricama, orašidima, voću i povrću.

Postoji razlog zbog kojeg vam baka uvijek govori da pijete sok od šljica i jedete šljive ako ste zatvoreni. šljive sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji je prirodno prisutan u hrani. Iako je prirodni sorbitol poželjan, onaj koji je dodan u hranu želite izbjeći. Previše sorbitola može izazvati proljev.

Dr. Arastu kaže kako je hrana koja sadrži sorbitol prirodni laksativ.

Sorbitola ima u kruškama, šljivama, jabukama, trešnjama, marelicama, breskvama i nektarinama.

Svako od ovog voća sadrži i vlakna i sorbitol. To se prirodno pojavljuje i u bobičastom voću poput malina i jagoda.

Pacijenti dr. Arastu često čuju kako moraju ograničiti unos mesa i mliječnih proizvoda ako pate od zatvora.

“I meso i mliječni proizvodi često izazivaju zatvor”, slaže se i Wilson. Ne morate ih u potpunosti eliminirati iz prehrane jer su dobar izvor proteina, ali trebali biste pripaziti koliko je previše za vašu probavu.

Proteine iz mesa možete zamijeniti onima iz biljnih zamjena. Možete čak i smanjiti količinu mesa i mliječnih proizvoda suplementima ili ih u zamijeniti izvorima biljnog porijekla.

Ponekad problem nije u hrani koju jedemo nego u načinu na koji jedemo. Ljudi su prezaposleni i često jedemo u prolazu. Ponekad je zgodno pojesti nešto nabrzinu, ali to nije dobar izbor hrane.

Uzmite grickalice koje uključuju suho voće, orašaste plodove ili kokice. I nezaboravite žvakati! Kad hranu progutate, ona treba biti tekuća.

Važno je i da redovito jedete.

“Jedite često i ne preskačite obroke – to usporava probavu”, upozorava Wilson, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike