6.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kakva je moć Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

Kakva je moć Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obustavilo je nekoliko predmeta protiv visokih državnih dužnosnika jer zbog odluka upravnog suda nema pravne osnove za njihovo provođenje. Dok predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković ističe da dužnosnici moraju biti transparentni, HDZ-ov Damir Habijan istaknuo je da nikakve ovlasti Povjerenstvo nije izgubilo, a Željko Jovanović pak upozorava da je glavni cilj vraćanje povjerenja u politiku i vjerodostojnost političara.

Odlukom da se obustave predmeti u slučaju donošenja tzv. lex Agrokora, kojim su bili obuhvaćeni premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov, tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić, ali i slučaj zapošljavanja u JANAF-u te pitanje odlaska predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju, je li predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković zapravo privremeno priznala poraz?

– (Smijeh). Mi smo privremeno obustavili predmete, ne mislim da smo priznali poraz, naša pravna bitka i dalje traje. Nećemo se predati dok to ne dođe do kraja. Odlučili smo javnosti obznaniti sve što se u predmetima nalazi, a onda neka javnost procijeni zašto smo to mi morali napraviti, da se vidi da smo posao odradili i da smo tu gdje jesmo, ističe Novaković, gostujući u emisiji Hrvatskoga radija “U mreži prvog”.

Povjerenstvo po ovome više ne može odlučivati o sukobu interesa, rekla je nedavno Novaković.

– Povjerenstvo ne može reći dužnosniku da nije transparentan, savjestan i vjerodostojan jer ta odredba nema sankciju. To da nije tragično, bilo bi smiješno, otprilike tako.

Ovo je poraz borbe protiv korupcije i suzbijanja korupcije, istaknuo je SDP-ov Željko Jovanović, dodajući da ova odluka koja se donosi zapravo predstavljanje “eutaniziranje Povjerenstva”.

– Cilj Zakona i Povjerenstva bio je vratiti vjerodostojnost politici i političarima.

Ističe da bi se borili protiv korupcije da mora postojati politička volja te da mora postojati vjerodostojnost političara.

– Uskraćivanjem članka 5. ruši se bit ovoga Zakona. Nalazimo se na prekretnici jer moramo u potpunosti promijeniti koncept borbe protiv korupcije. Ovoga trenutka niti Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije niti Povjerenstvo više ne predstavljaju alate koji će biti uspješni u suzbijanju korupcije u Hrvatskoj.

Cijelo vrijeme iz redova oporbenih zastupnika slušamo niske demgoške i populističke izjave, ističe Damir Habijan iz HDZ-a, dodajući da one nemaju veze sa stvarnom temom.

– Gospodin Jovanović spominje lex. Agrokor, a volio bih da je bio glasniji kada je bio u pitanju tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji isto ulazi sada u ovaj dio u kojem se obustavlja postupak vezano uz članak 5.

Što se tiče članka 5. kaže da nije sporan, da će ostati u novom Zakonu, no priznaje da će ostati bez sankcije.

Prilikom izricanja presude, Sud se neće pozvati na ta opća načela već će ovisno o kaznenom djelu, pozvati se na odredbe Kaznenog zakona, a koje su vezane uz to kazneno djelo, tvrdi Habijan dodajući da se sve to može povezati s praksom Europskog suda za ljudska prava koji isto kaže da svaka norma mora biti jasno precizirana.

– Ne možemo govoriti o gubitku bilo kakvih ovlasti u radu Povjerenstva, a uskoro će biti donijet i novi prijedlog Zakona o sprečavanju sukobu interesa, ističe.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković ističe da je vrlo zanimljivo da sudovi nakon “pet ili šest godina shvate da se tako ne može”.

– Ako je sudska praksa ista pet godina, onda je vrlo zanimljivo da 2020. u predmetima Bernardić, Plenković, Bandić, sud odjednom odredi da to tako ne ide. Dužnosnik je dakle dužan javnosti reći što radi. Dužan je biti savjestan. Pa to nije neka uputa već obveza koju on mora izvršavati. Dužnosnici su došli pojasniti na koji način troše državni novac. Neću to povezivati sa zlouporabom. To je smiješno. Zluporaba je nešto što je počinjeno, to je neka povreda zakona. Načela su tu kao prevencija. Ako vam netko kaže da se morate izuzeti, jer morate još nešto napraviti? U Hrvatskj je to suludo – ovako ispada “e znate ne možete samo ubiti nekoga, nego pri tome budite savjesni”. Tako to u usporedbi s Kaznenim zakonom izgleda, ističe.

– Naše odluke imaju po 20 stranica. Kada donesenemo neku odluku, jasno je gdje je to povrijeđeno, dodaje.

Željko Jovanović kaže da ne razumije Damira Habijana.

– Svima bi trebao biti cilj da vratimo povjerenje u politiku i vjerodostojnost političara. I njemu i Plenkoviću, Milanoviću i meni. Da činimo i donosimo propise koji će biti što strožiji. Od Aristotela je poznato da svatko bolje čuva svoju nego li javnu imovinu. Svaki mehanizam koji će pokazati da su političari časni ljudi koji ne zloupotrebljavaju svoje ovlasti u privatne svrhe, trebao bi biti put da građani počnu vjerovati u političare, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike