12.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Bojite se pauka? Ova aplikacija vam možda može pomoći da pobijedite taj...

Bojite se pauka? Ova aplikacija vam možda može pomoći da pobijedite taj strah

Strah od pauka, koji se još naziva i araknofobija, nije rijetka pojava, a svi koji pate od paničnog straha od pauka, možda bi si mogli pomoći putem nove aplikacije Phobys, koju je razvio tim znanstvenika sa sveučilišta Bazel u Švicarskoj.

Riječ je o aplikaciji s proširenom stvarnosti čiji je cilj pružiti “terapiju putem izlaganja” osobama koje se panično boje pauka na siguran i kontroliran način.

Lakše je ljudima koji strahuju od pauka suočiti se s virtualnim paukom nego pravim, ističe Anja Zimmer, vodeća autorica studije vezane za spomenutu aplikaciju, koja je objalvjena u znanstvenom časopisu Journal of Anxiety Disorders.

Znanstvenici su proveli dvotjedna klinička testiranja sa 66 sudionika studije koji pate od araknofobije. Neki od sudionika koristili su aplikaciju kroz više susreta s projiciranim paukom, dok je drugi dio sudionika studije poslužio kao kontrolna grupa bez interakcija s paucima.

Od sudionika se nakon toga zatražilo da priđu pravim paucima koji su se nalazi u prozirnim kutijama, koliko god bliže mogu.

Skupina koja je vježbala koristeći Phobys pokazala je značajno manje straha i gađenja u situaciji s pravim paukom i prilazili su pauku bliže od sudionika iz kontrolne grupe, tvrde iz sveučilišta u Bazelu.

Aplikacija međutim nije besplatna i košta pet dolara (30-ak kuna) da bi je se u potpunosti otključalo. Ima deset razina kroz koje korisnici mogu prolaziti, a na kraju svake se prolazi procjena razine straha. Aplikacija počinje brzim testom vašeg straha, kako bi se utvrdila temeljna razina straha ili gađenja od pauka od koje aplikacija dalje može razvijati terapiju.

Aplikacija isto tako nije za svakoga i pogodna je za osobe koje pate od blagog i klinički beznačajnog straha od pauka te koje su starije od 16 godina. Osobe koje pak pate od težih oblika araknofobije koji se manifestiraju primjerice znojenjem ili preskakanjem srca, trebaju se prije korištenja aplikacije posavjetovati sa liječnikom spacijalistom, poručuju znanstvenici.

Jedan savjet koji aplikacija daje korisnicima vrijedan je zlata, a potencijalno vas može spasiti popravka oštećenja na mobiteli i glasi – čvrsto držite svoj mobitel, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike